Sărbătorile de Crăciun au trecut, dar românii se pregătesc de zor pentru Revelion și masa festivă ce marchează trecerea în noul an. Mulți români preferă să o petreacă în mod tradițional cu familia sau prietenii acasă, iar alții și-au făcut rezervări din timp la restaurante pentru a nu avea bătăi de cap.

Masa tradițională de Anul Nou

Dacă ați ales să rămâneți acasă, ca gazdă trebuie să vă ocupați de meniu și trebuie să știți că există numeroase tradiții și superstiții în ceea ce privește masa de Revelion. Masa de Anul Nou este un bun prilej pentru a scoate la înaintare cele mai alese bucate, dar aveți grijă unele produse.

Dacă de Crăciun, masa a fost plină de preparate din porc, precum cârnați, caltaboș, tobă, șorici, sarmale sau cozonaci, de Revelion meniul este ceva mai ușor și mai ales.

Peștele ar trebui să fie un produs nelipsit de pe masa de Revelion, pentru că se spune că persoanele care mănâncă pește la trecerea dintre ani „alunecă” mai ușor printre necazuri. Peștele este un aliment sănătos și foarte gustos dacă e proaspăt, iar mâncatul peștelui îți poartă și noroc pentru anul ce vine.

Un alt produs important este șampania care nu trebuie să lipsească. Trebuie să știți că la ora 00,00, când o deschideți, nu uitați să nu lăsați niciun strop de băutură în pahar, pentru că dorința pe care v-o puneți obligatoriu în gând s-ar putea să nu se îndeplinească. De asemenea, este bine să purtați ceva roșu, sau altă culoare deschisă și este musai să atingeți vâscul care ar trebui să fie la loc de cinste pe masa de Anul Nou.

Produsul ce nu trebuie consumat de Revelion

Pe de altă parte, carnea de pui și cea de curcan nu ar trebui să fie în farfuriile noastre pentru că tot norocul nostru se va risipi în anul care bate la ușă. Sunt bunici care mai spun că nu e bine să mâncăm nuci pentru că vom fi cam „tari de cap” tot anul, și nici raci sau crabi pentru că ar însemna să mergem doar înapoi și nu ne vom atinge niciun obiectiv în noul an.

Dacă doriți totuși carne de pasăre, tradiția spune că este obligatoriu să avem pe masă carnea de gâscă. Se spune că cei care mănâncă gâscă în noaptea dintre ani își va atinge toate obiectivele pe care și le propune în noul an.