Masa de Crăciun, mai scumpă în 2024
Masa de Crăciun, mai scumpă în 2024. Cel mai scump produs rămâne cozonacul, care ajunge să fie comercializat pe piață la un preț de până la 190 de lei pe bucată. Totodată, specialiștii estimează că prețurile produselor tradiționale au crescut cu aproximativ 8%. De exemplu, un kilogram de jumări poate costa chiar și 85 de lei
„Am fost anunțați pe creșteri de prețuri strict la produsele tradiționale, adică pe șoric, tobă, leber, anumite tipuri de costiță, cârnați, adică exact ce vrea omul pe masa de Crăciun. Creșterea e undeva la 6-8 procente, dar ce ne-a frapat e că primul pe listă e șoriciul”, a declarat Feliciu Paraschiv, reprezentant Asociația Comercianților Mici și Mijlocii.
În piețele din Capitală, prețurile la carnea de porc și produsele tradiționale sunt următoarele:
- un kilogram de ceafă de porc fără os costă aproximativ 35 de lei,
- mușchiul ajunge la 41 de lei pe kilogram,
- șoriciul se vinde cu 39 de lei kilogramul,
- jumările pot atinge prețul de 85 de lei pe kilogram.
Amalia Dobre, jurnalist Digi24, a precizat că anul acesta prețurile brazilor variază între 70 de lei pentru cei mai mici și câteva sute de lei pentru cei mai mari. Ea a menționat, de exemplu, că un brad de 4 metri costă aproximativ 500 de lei.
„- Care este cel mai mai mare brad pe care îl aveți la vânzare și la ce preț?
– 7,7 m și costă 6.999 lei”, notează Digi24.
Potrivit comercianților, brazii cu o înălțime de peste 1,5 metri sunt cei mai solicitați de cumpărători, având un preț de aproximativ 100 de lei.
Cât va costa carnea de porc de Crăciun
Pe măsură ce sărbătorile de iarnă se apropie, prețul porcilor din piețe și târguri înregistrează o tendință de creștere. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) subliniază importanța respectării unor recomandări esențiale pentru a evita problemele de sănătate asociate consumului de carne de porc.
În prezent, prețul porcului viu în piețele și târgurile din țară variază între 15 și 16 lei pe kilogram. Astfel, un porc de 100 de kilograme poate costa între 1.500 și 1.600 de lei, iar unul de 150 de kilograme ajunge la prețuri cuprinse între 2.250 și 2.400 de lei.
ANSVSA atrage atenția asupra necesității de a verifica cu atenție locul din care este achiziționată carnea, fie că este vorba despre piețe, târguri sau direct din gospodăriile producătorilor locali. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a asigura siguranța alimentară și pentru a evita riscurile asociate cu produsele necontrolate sanitar-veterinar. Mai multe puteți citi aici.