Haos la granița dintre Armenia și Azerbaidjan. Potrivit CNBC, în cursul zilei de marți, în jur de 100 de soldați și-au pierdut viața în timpul luptelor. Odată cu acest bilanț, sunt alimentate și temerile potrivit cărora un conflict amplu ar putea izbucni între cele două țări.

Referitor la pierderile înregistrate, sursa citată scrie că Armenia ar fi pierdut cel puțin 49 dintre soldații săi, în timp ce Azerbaidjanul a confirmat pierderea a 50 de soldați.

Menționăm faptul că luptele au izbucnit la câteva minute după miezul nopții. Forțele azere au fost cele care au declanșat un baraj de artilerie, ar și mai multe atacuri cu drone în câteva secțiuni de pe teritoriul armean, conform ultimelor informații transmise de Ministerului Apărării din Armenia.

Sursa citată mai precizează că bombardamentele și-au pierdut intensitatea în timpul zilei, însă cu toate acestea, trupele azere au încercat să avanseze pe teritoriul armean, conform CNBC. 

Armenia și Azerbaidjan au pierdut aproape 100 de soldați

O reacție în acest sens a venit și de la Ministerul de Externe al Azerbaidjanului. Sursa citată a declarat că a răspuns la o „provocare pe scară largă” din partea Armeniei la sfârșitul zilei de luni și la începutul zilei de marți.

În același timp, Ministerul subliniază faptul că trupele armene au plantat mine și au tras asupra pozițiilor militare azere.

Amintim faptul că Azerbaidjanul și Armenia sunt implicate într-un conflict vechi de zece ani, iar miza o reprezintă Nagorno-Karabah, care face parte din Azerbaidjan, dar se află sub controlul forțelor etnice armene susținute de Armenia de la sfârșitul războiului separatist din 1994.

În 2020, Azerbaidjanul a făcut un pas în față și a declanșat un război de șase săptămâni, prin care a reușit revendicarea unei mari părți din Nagorno-Karabah. La acel moment peste 6.600 de persoane și-au pierdut viața, iar Rusia a fost cea care a mediat un acord de pace.

În acest sens, în cursul zilei de marți, Ministerul rus de Externe a făcut un apel la ambele părți „să se abțină de la o nouă escaladare și să dea dovadă de reținere”.

Relațiile pe care le are Rusia cu Azerbaidjanul și Armenia

Mai exact, Moscova s-a angajat într-un delicat act de echilibru în încercarea de a menține legături de prietenie cu ambele foste națiuni sovietice. Trebuie menționat faptul că Rusia are legături economice și de securitate puternice cu Armenia, care găzduiește o bază militară rusă.

Pe de altă parte, Rusia dezvoltat, de asemenea și o cooperare strânsă cu Azerbaidjanul, țară bogată în petrol.

În timp ce conflictul pare că escaladează, comunitatea internațională fie apel la calm. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat Armenia și Azerbaidjanul să ia măsuri astfel încât tensiunile să fie diminuate.

„Cele două țări trebuie să ia măsuri imediate pentru a detensiona tensiunile, să dea dovadă de maximă reținere și să rezolve toate problemele nerezolvate prin dialog și să pună în aplicare acordurile anterioare”, a declarat purtătorul său de cuvânt.

În același timp, în cursul zilei de luni, Consiliul de Securitate al ONU a programat consultări închise cu privire la reluarea luptelor.