Poți vinde mașina fără să mai mergi la ghișee
Poți vinde mașina fără să mai mergi la ghișee. Începând de anul viitor, românii care doresc să-și vândă mașina vor beneficia de o procedură considerabil simplificată, grație unei noi aplicații digitale.
Acest anunț a fost făcut de ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, și promite să elimine drumurile între ghișee și să reducă semnificativ birocrația implicată în transferul proprietății unui vehicul.
Aplicația în curs de dezvoltare va permite utilizatorilor să efectueze transferul de proprietate al unui vehicul dintr-un posesor în altul într-un mod complet automatizat.
Conform declarațiilor ministrului Bogdan Ivan, la finalizarea transferului, atât vânzătorul, cât și cumpărătorul vor primi notificări și documentele aferente.
Mai mult, aplicația va asigura radierea automată a vehiculului de pe numele fostului proprietar și înregistrarea acestuia pe numele noului proprietar, eliminând astfel multiplele etape birocratice existente în prezent.
”Vei putea în acea aplicație când va fi gata să vinzi mașina de pe un posesor pe alt posesor, iar transferul ei din punct de vedere legal să fie făcut automat de către stat. Ei vor primi după asta direct documentele, va fi radiată mașina de pe posesorul vechi și va fi înscrisă pe cel nou.
Și toate aceste operațiuni, care astăzi sunt extrem de birocratice, se fac cu foarte mulți pași birocratici. Ele vor putea să fie făcute automatizat, direct de către softurile pe care la care lucrăm acum ca să implementăm”, a spus ministrul Bogdan Ivan.
România investește în digitalizare
Ministrul Digitalizării a subliniat importanța investițiilor în digitalizare pentru transformarea și eficientizarea proceselor administrative în România.
Potrivit acestuia, în ultimul an, au fost deblocate fonduri în valoare de 3,7 miliarde de euro, ceea ce a condus la o creștere de 450% a achizițiilor publice comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.
Această infuzie de capital este esențială pentru dezvoltarea și implementarea noilor tehnologii, precum aplicația destinată vânzării de mașini.
”În România, așa cum am spus-o, vorbim despre 3,7 miliarde de euro pe care i-am deblocat în ultimul an de zile, dintre care astăzi suntem, din punct de vedere achizițiilor publice, cu o creștere de 450% față de aceeași perioadă a anului 2023.”, continuă el.
Aplicația va fi lansată anul viitor
În ceea ce privește disponibilitatea acestei noi aplicații, ministrul Ivan a anunțat că românii vor putea începe să o folosească cel târziu până în septembrie 2025.
Această inițiativă face parte dintr-un plan mai amplu de digitalizare a serviciilor publice. Inițiativa este menită să faciliteze interacțiunea cetățenilor cu statul și să reducă povara birocratică.
”Cel târziu până în septembrie anul viitor 2025.”, a completat ministrul Bogdan Ivan.
2.000 de companii, pregătite pentru tranziția digitală
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță semnarea luni, 15 iulie, a contractului pentru dezvoltarea platformei de e-learning aferentă investiției 19 „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri” finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta C7 – Transformare digitală, Operațiunea D „Competențe digitale capital uman și utilizarea internetului”.
„Aducem viitorul mai aproape! În platforma de e-learning a cărei implementare începe astăzi, angajații a peste 2000 de IMM-uri vor găsi cursuri pentru meseriile viitorului. Avem 17.000 de euro pentru fiecare IMM românesc și peste 2000 de IMM-uri beneficiare. Prin fonduri totale de 36 de milioane de euro, pregătim următoarea generație de specialiști IT a României”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
„Acest proiect este esențial pentru creșterea competitivității IMM-urilor românești. Angajații vor învăța să utilizeze tehnologii avansate, să fructifice potențialul imens al datelor și să implementeze soluții de inteligență artificială în afacerea lor. Astfel, vom sprijini digitalizarea și inovarea în sectorul privat”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR.
Proiectul va sprijini transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii prin consolidarea competențelor digitale ale angajaților lor și specializarea forței de muncă în nouă domenii tehnologice avansate:
- Internet of things
- Cloud technologies
- Big Data
- Învățarea Automată
- Inteligența Artificială
- Automatizarea proceselor robotice
- Blockchain
- Cyber-Physical Systems
- Additive manufacturing