Inundațiile sunt fenomene meteo extreme care nu pot fi oprite. Acestea afectează orice le iese în cale. Drept urmare, nici mașinile nu sunt protejate de aceste fenomene ale naturii. Dacă s-a întâmplat să-ți găsești mașina inundată, este bine să știi ce ar trebui să faci.
Problemele pe care le are mașina dacă e inundată
Având în vedere inundațiile recente, este bine de știut ce trebuie să faci în cazul în care îți găsești mașina inundată. În general, autovehiculele sunt construite să reziste la ploaie, dar lucrurile se complică atunci când apa trece de jumătatea roților.
Motorul este expus riscului de a fi afectat, sistemul de evacuare devine vulnerabil, iar apa poate ajunge chiar și la baterie.
Acest lucru se poate întâmpla atât dacă mașina este staționată, cât și atunci când conduci pe un drum acoperit de apă.
Dacă motorul este oprit, poți preveni o avarie majoră. Chiar și în situația în care apa ajunge în camera de ardere, aceasta poate fi evacuată fără a provoca pagube totale.
Totuși, în asemenea cazuri, este foarte posibil ca alte părți ale mașinii să fie avariate. De pildă, bateria sau sistemul electric ar putea suferi un scurtcircuit. Din acest motiv, este esențial să consultați un mecanic și să faceți o verificare amănunțită a vehiculului înainte de a-l reporni.
Nu porni motorul dacă ai găsit mașina inundată
Dacă motorul era în funcțiune când apa a intrat în el, situația devine mult mai gravă. Se produce fenomenul de hidro-blocare, adică pistonul aflat în faza de compresie nu își poate finaliza cursa din cauza prezenței apei, care nu poate fi comprimată.
În astfel de cazuri, pot surveni daune precum ruperea sistemului de distribuție, deteriorarea supapelor sau chiar fisurarea blocului motor.
Un alt aspect îngrijorător este că, în cazul unei inundații, apa poate pătrunde și în uleiul de motor. Aceasta va duce la o lubrifiere inadecvată a motorului, scrie promotor.ro. Acest lucru va cauza deteriorarea componentelor metalice din interiorul motorului.
Dacă descoperi că mașina este inundată, nu porni motorul. Astfel, vei preveni posibile daune suplimentare. Dacă nu activezi sistemul electric și motorul, există șanse mari să poți salva mașina.
Prin urmare, dacă mașina ta a fost inundată, este important să apelezi la o platformă pentru a o transporta la un service specializat.
În service, mecanicii vor curăța blocul motor de apă, vor schimba toate componentele afectate și vor verifica că toată umezeala a fost eliminată înainte de a reporni vehiculul. Dacă mașina s-a inundat în timp ce motorul era în funcțiune, oprește-l imediat. Ulterior, transportă vehiculul la un service specializat folosind o platformă.
Probleme numeroase pentru mașinile inundate
Chiar și după ce motorul este curățat complet, o mașină afectată de inundații va avea, din păcate, numeroase alte probleme. Pe parcurs, vor apărea zone de coroziune severă. De asemenea, este foarte probabil ca tapiseria și mocheta să se dezlipească.
Sistemul electric va fi afectat, cu conexiuni care vor coroda și pot deveni nefuncționale sau riscă să provoace scurtcircuite. Apa poate deteriora și transmisia, precum și toate componentele din zona motorului.
Când primești despăgubiri pentru pagubele cauzate de apă
Fiecare vehicul care circulă pe drumurile publice trebuie să dețină o asigurare RCA. Asigurarea auto obligatorie acoperă exclusiv daunele rezultate în urma unui accident de circulație.
Proprietarul unei polițe RCA nu va primi despăgubiri pentru daune cauzate de inundații, deoarece această asigurare nu acoperă astfel de situații.
În schimb, șoferii care dispun de o asigurare CASCO ce include protecție împotriva daunelor provocate de fenomene naturale pot solicita despăgubiri. Astfel, aceștia pot obține valoarea estimată a reparațiilor. În cazul în care vehiculul este declarat daună totală, vor primi valoarea integrală a mașinii.