Ai parcat corect mașina într-o zonă permisă, dar la întoarcere o găsești lovită sau zgâriată? Chiar dacă incidentul s-a produs fără ca tu să fii martor, există măsuri pe care trebuie să le iei. Legea prevede acțiuni clare pentru astfel de situații, indiferent dacă autorul este cunoscut sau necunoscut.
Ce trebuie să faci dacă ți-ai găsit mașina lovită în parcare și autorul este cunoscut
În primul rând, este important să inspectezi cu atenție daunele. Chiar dacă pare a fi o zgârietură minoră pe caroserie, poate fi vorba de o avarie mai gravă.
Înainte de a discuta cu autorul incidentului, este recomandat să fotografiezi daunele, iar imagini din unghiuri diferite, inclusiv ale locului de parcare, pot servi drept dovezi.
Acestea vor fi utile în cazul în care apar neînțelegeri sau vor fi necesare în fața autorităților.
![Politia Romana, soferi, trafic, masini](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/09/Politia-Romana-soferi-trafic-masini--e1725179340728-1200x675.jpg)
Dacă autorul incidentului se află în apropiere, atunci se poate discuta despre rezolvarea amiabilă a cazului. În acest sens, ambele părți trebuie să completeze un formular de constatare amiabilă.
În acest formular se vor menționa informații esențiale, cum ar fi:
- Datele de identificare ale ambelor părți implicate: autorul și păgubitul;
- Datele mașinii afectate de accident;
- O schiță a evenimentului;
- Observații referitoare la circumstanțele producerii incidentului;
- Locația exactă unde s-a întâmplat evenimentul;
- Data și ora producerii accidentului;
- Detaliile avariilor și informațiile referitoare la asigurare.
Ambele părți trebuie să semneze formularul, iar păgubitul poate apoi să își repare mașina folosind asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) a autorului.
Conform Ordonanței de Urgență 195/2002, se face excepție pentru persoanele care semnează un formular de constatare amiabilă sau pentru cei care dețin o asigurare auto facultativă, care acoperă doar avariile propriei mașini.
Ce trebuie să faci dacă ți-ai găsit mașina lovită în parcare și autorul a plecat de la locul accidentului
În situația în care autorul accidentului părăsește locul faptei fără a lăsa informațiile sale, trebuie să raportezi incidentul la Poliție.
Acesta trebuie să fie făcut într-un interval de maximum 24 de ore de la descoperirea daunei. Raportarea este esențială pentru întocmirea documentelor de constatare și pentru a putea beneficia de despăgubiri.
Legislația prevede că, în astfel de cazuri, șoferii implicați într-un accident care a dus doar la avarierea vehiculului sau la alte pagube materiale sunt obligați să:
- Mărească siguranța în jurul vehiculului prin mutarea acestuia în afacerea carosabilului, sau, dacă nu este posibil, cât mai aproape de bordură, semnalizând prezența;
- Să se prezinte la cea mai apropiată unitate de Poliție în termen de 24 de ore de la incident pentru întocmirea documentelor oficiale de constatare.
Dacă autoritățile nu reușesc să identifice vinovatul, reparațiile vor fi suportate de proprietarul vehiculului avariat.