Ce trebuie să faci dacă ți-ai găsit mașina lovită în parcare?

Ce ar trebui să faci dacă ți-ai găsit mașina lovită în parcare, conform legii?

Prima dată, trebuie să evaluezi rapid pagubele și să le documentezi cu grijă. Dacă este posibil, nu muta mașina din locul unde l-ai găsit și fă poze clare și detaliate din mai multe unghiuri. Aceste fotografii pot fi dovezi importante pentru o eventuală anchetă sau cerere de despăgubire.

După aceea, caută martori și să vezi dacă există camere de supraveghere în zonă. În parcările publice sau lângă magazine, sunt șanse mari să găsești înregistrări video care ar putea ajuta la identificarea persoanei vinovate.

Conform articolului 79, alineatul 1, litera b din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002, șoferii implicați într-un accident rutier, care a dus doar la avarii ale mașinilor sau alte pagube materiale, trebuie să se prezinte la secția de poliție din zona unde a avut loc incidentul, în termen de maximum 24 de ore, pentru a face actele necesare.

Potrivit articolului 80, alineatul 1, dacă mașina a fost avariată în alte împrejurări decât într-un accident rutier, proprietarul mașinii sau șoferul mașinii trebuie să meargă la poliție, tot în termen de 24 de ore de la constatarea pagubelor, pentru întocmirea actelor.

Atenție! Nerespectarea acestor reguli poate atrage amenzi și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Proprietarul unui vehicul avariat are obligația legală de a efectua reparațiile necesare într-un termen rezonabil. Conform prevederilor O.U.G. 195/2002, şoferilor le este interzis să circule cu vehiculul avariat pentru o perioadă mai mare de 30 de zile de la data incidentului. Nerespectarea acestui termen poate atrage aplicarea unor sancțiuni contravenționale.

mașină lovită în parcare
SURSA FOTO: Facebook, Lucian Pop

Există câteva excepții

Totuși, legea prevede și câteva excepții de la această obligație. Conform articolului 80, alineatul 2, dacă ai o asigurare facultativă, cum ar fi CASCO, care acoperă pagubele suferite, nu mai este nevoie să te prezinți la poliție.

De altfel, dacă vinovatul pentru avarie este cunoscut și ambele părți sunt de acord să completeze un formular de constatare amiabilă, nu mai trebuie să mergi la poliție, cu condiția ca incidentul să implice doar două mașini și să nu existe răniri.

Dacă știi cine a provocat paguba, procesul de despăgubire este mai simplu. Dacă persoana responsabilă și-a lăsat datele de contact sau a fost identificată ulterior, poți cere despăgubiri prin asigurarea sa RCA. E important să contactezi cât mai repede firma de asigurări a vinovatului și să le oferi toate documentele și dovezile necesare pentru a soluționa cererea de despăgubire, potrivit LegalBadger.