Cea mai revoluţionară mașină integral electrică, Tesla Model S, a ajuns din nou un subiect "incendiar". Acțiunile Tesla au scăzut pronunţat luni, după ce a fost raportat un al doilea incident în care o mașină Model S a luat foc, în urma izbirii de un copac, iar scăderile puternice au continuat şi marţi.
UPDATE Marţi, ora 17:25
În prima parte a sesiunii de marţi, acţiunile Tesla îşi continuau declinul, pierzând încă 3,83%, până la 156,63 dolari, ceea ce adânceşte la 19% picajul faţă de vârful istoric de la începutul lunii. Cu câteva minute mai devreme, acţiunile Tesla consemnau o cădere de aproape 10%, până la 153,11 dolari, dar au recuperat ulterior o parte importantă din declin.
La preţul de 156,63 dolari, capitalizarea Tesla este de 19,02 miliarde dolari, cu 4,5 miliarde dolari sub vârful istoric de 23,5 miliarde dolari.
Astfel, avansul total pe acest an al acţiunilor Tesla se reduce pronunţat, la 362%, în condiţiile în care la începutul lunii, înaintea primul incident în care un Model S a fost cuprins de flăcări, era de 470%.

Ce s-a întâmplat luni
Un șofer din Mexic, care a accelerat într-un giratoriu, s-a izbit de un perete de beton, apoi s-a oprit într-un copac. Șoferul a reușit să părăsească mașina înainte ca flăcările să o cuprindă în totalitate.
Tesla a replicat că Modelul S a protejat șoferul, în ciuda impactului sever pe fondul vitezei ridicate. "Șoferul a apreciat siguranța și performanța mașinii și ne-a solicitat dacă îi putem livra următorul Model S", a spus un purtător de cuvânt al companiei.
Este pentru a doua oară în această lună când un Model S – singurul vehicul de pe piață al Tesla – este implicat într-un incediu. Pe 2 octombrie, un Model S a ars după ce a lovit o grămadă de moloz pe o șosea din Kent, Wash.
În acel caz, CEO Tesla Elon Musk a spus că focul a izbucnit după ce un obiect metalic a perforat armura de 3 inch care protejează bateria. Mașina a reținut focul într-o parte a bateriei, astfel încât șoferul a reușit să coboare înainte ca focul să cuprindă partea din față a mașinii. Musk a adăugat că astfel de incidente sunt commune la mașinile cu motoare convenționale pe benzină.
Acțiunile Tesla au picat luni cu 4% pe bursă, închizând la 162,86 dolari pe acțiune, adâncind la 16% căderea începută după incidental din 2 octombrie.
Cu toate acestea, acțiunile Tesla consemnează cea mai mare creștere dintre toate acțiunile de pe Wall Street, cu 380% de la începutul anului.

Avansul din acest an este redus considerabil față de vârful de 470%, consemnat la prețul maxim istoric de 193,37 dolari pe acțiune. Creșterea nebună a acțiunilor Tesla a fost alimentată de cele mai avansate inovații în domeniul bateriilor electrice anunțate de Elon Musk, ceea ce a făcut ca Tesla să ajungă să valoreze cât jumătate din gigantul General Motors.
Acum valoarea de piață a Tesla a ajuns la 19,78 miliarde dolari, cu 3,7 miliarde dolari sub vârful istoric de 23,5 miliarde dolari. În același timp, capitalizarea General Motors este de 49,55 miliarde dolari. Este impresionantă așteptarea investitorilor din partea Tesla, care momentan se bazează doar pe un singur model, din care se așteaptă să livreze 20.000 mașini în acest an, în condițiile în care General Motors a vândut peste 187.000 de mașini doar în septembrie și doar în SUA.