Mașinile care nu mai sunt obligate să facă ITP. Legea pe care nu o cunosc mulți șoferi

masini trafic oras soferi

SURSA FOTO: Pixabay

În mod normal, Inspección Técnica de Vehículos (ITV), echivalentul pentru Inspecția Tehnică Periodică din România, este obligatorie pentru toți șoferii din Spania. Totuşi, există şi unele maşini care nu trebuie să mai facă ITP-ul din Spania. Iată de ce.

Anumite mașini sunt scutite de Inspecția Tehnică Periodică din Spania. Ce spune legea

În mod normal, Inspección Técnica de Vehículos (ITV), echivalentul pentru Inspecția Tehnică Periodică din România, este obligatorie pentru toți șoferii din Spania.

Cu toate acestea, procedura poate deveni complicată în anumite situații, cum ar fi atunci când vehiculul este vechi sau a suferit modificări. Mulți șoferi se întreabă dacă pot fi amendați dacă nu au autocolantul ITV pe mașină.

Deși poate părea surprinzător, există anumite categorii de vehicule care sunt scutite de la ITP (sau ITV, cum se numește în Spania). Acestea sunt vehiculele înmatriculate înainte de 1 ianuarie 1950, indiferent dacă sunt autoturisme sau mopede.

Această excepție reflectă o preocupare crescută pentru conservarea vehiculelor istorice. Dirección General de Tráfico (DGT), echivalentul Registrului Auto din România, a dorit să evidențieze importanța acestor vehicule ca parte a patrimoniului cultural al țării, motiv pentru care s-a decis să faciliteze condițiile pentru înmatricularea și utilizarea vehiculelor istorice. Noua legislație oferă avantaje sporite pentru vehiculele clasificate ca fiind de interes istoric, notează ziarulromanesc.de.

Mașinile considerate istorice sunt scutite de ITP-ul spaniol

O maşină de epocă, fabricată în 1924 / SURSA FOTO: Facebook, Retromobil

Deci, dacă dețineți un astfel de vehicul istoric, veți fi scutiți de obligativitatea efectuării ITP-ului în Spania, conform informațiilor furnizate de El Periodico. Cu toate acestea, este important să aveți autocolantul ITV (Tarjeta ITV) pe parbriz?

Chiar dacă acest aspect nu este verificat frecvent atunci când sunteți oprit de Garda Civilă, lipsa autocolantului ITV vă poate crea probleme, deoarece conducerea fără acest autocolant pe parbriz este considerată o încălcare a regulilor și poate fi sancționată cu o amendă de 80 de euro.

Frecvența inspecției variază în funcție de vechime

Pentru șoferii de vehicule ușoare, destinate transportului de mărfuri cu o masă maximă autorizată (MMA) mai mică de 3.500 de kilograme, frecvența inspecției tehnice variază în funcție de vârstă.

Aceste vehicule sunt scutite de ITP timp de doi ani de la înmatriculare. După această perioadă și până la șase ani, ITP-ul trebuie efectuat la fiecare doi ani. Între șase și zece ani, ITP-ul este anual obligatoriu, iar după zece ani, trebuie efectuat la fiecare șase luni.

Este important să menționăm că există și categorii de vehicule care nu sunt obligate să treacă prin ITP:

  • Motociclete, cvadriciclete și quad-uri: în primii 4 ani de la înmatriculare.
  • Autoturisme și alte vehicule de uz privat destinate transportului de persoane, cu o capacitate de până la nouă pasageri (inclusiv șoferul): patru ani.
  • Mopede: trei ani.
  • Vehicule de închiriere de serviciu cu sau fără șofer și școli de șoferi, destinate transportului de persoane cu o capacitate de până la 9 locuri, inclusiv șoferul: doi ani.
  • Rulote tractate cu o greutate totală maximă admisibilă (GVW) mai mare de 750 kg: șase ani.
  • Camioane și remorci cu o greutate maximă admisibilă de până la 3.500 kg: doi ani.
  • Vehicule speciale destinate lucrărilor și prestărilor de servicii, inclusiv mașini autopropulsate, cu excepția acelora cu o viteză de construcție mai mică de 25 km/h: patru ani.

Totodată, pentru vehiculele care au fost retrase din circulație (fie temporar sau permanent) nu este necesar să fie supuse inspecției tehnice periodice. Cu toate acestea, acest lucru va deveni obligatoriu în cazul în care un utilizator decide să reabiliteze vehiculul, fiind un pas prealabil înaintea reintroducerii acestuia în circulație.