Mașinile de gunoi nu vor mai plăti taxa aplicată vehiculelor mai grele de 5 tone în zonele A și B din București

Mașinile folosite pentru strângerea și transportul gunoiului nu vor mai plăti taxa care se aplică vehiculelor mai grele de 5 tone, atunci când circulă în zonele A și B din București.

Consiliul General al Municipiului București a decis acest lucru, joi seara, după ce proiectul a fost adăugat pe lista suplimentară a ședinței. Cererea a venit din partea firmelor de salubritate: Romprest Service SA, Supercom SA, SC Salubrizare Sector 5, RER Ecologic Service Bucureşti REBU SA, Bin Go Solutions SRL și a primăriilor din Sectoarele 1, 2, 3 și 5. Ei au cerut să fie scutiți de taxa pentru autorizație ca să poată circula în zonele A și B.

Este vorba despre mașinile care se ocupă de colectarea gunoiului, curățenia orașului și deszăpezirea străzilor, în baza unor contracte cu primăriile. Pentru a circula legal prin tot orașul, firmele de salubritate trebuie totuși să ceară un aviz de la Direcția Transporturi, printr-un sistem informatic special.

masini de salubritate salubrizare
SURSA FOTO: Dreamstime

PMB ar putea pierde o sumă importantă de venit

Consilierul municipal USR Bogdan Sabo crede că proiectul ar trebui respins deoarece, în opinia sa, Primăria Municipiului București (PMB) ar pierde o sursă importantă de venit. El a atras atenția că, prin această scutire, ar putea fi mutat traficul greu în centrul orașului, ceea ce ar duce la o aglomerare și mai mare a unui oraș deja congestionat.

Diana Panait, șefa serviciului din cadrul Direcției Transporturi, a reamintit că, anul trecut, veniturile obținute de la operatorii de salubritate au fost de 7,5 milioane de lei.

Potrivit spuselor sale, în prezent, operatorii de salubritate sunt nevoiți să evite zona A din București din cauza taxei și că, odată cu scutirea, le va fi mai ușor să traverseze Capitala, probabil prin centrul acesteia, pentru a transporta deșeurile la groapa de gunoi.

Ba mai mult, din cauza taxei, operatorii de salubritate încearcă să minimizeze numărul de vehicule care circulă prin zona A, zona centrală.

„Sunt constrânşi (în prezent) datorită taxei, să evite zona A. (…) Le va fi mai uşor să traverseze dintr-un punct în celălalt al oraşului, probabil, traversând centrul, pentru a transfera deşeurile la groapa de gunoi.

Sunt constrânşi de taxă să minimizeze numărul de autovehicule pe care îl transmit pe zona A, zona centrală”, a explicat ea.

Silviu Feroiu de la Partidul Național Liberal (PNL) a precizat că, după ce va fi adoptată hotărârea, costul transportului gunoiului va scădea, iar primarii de sector vor putea negocia reduceri la costurile pentru salubritate.