Mai precis, o restricție de greutate se va aplica pe anumite drumuri în luna iulie, conform informațiilor transmise de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Vor fi aplicate mai multe restricții în perioada 1 iulie – 31 august
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a informat într-un comunicat că în perioada 1 iulie – 31 august 2023, circulația mașinilor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, cu excepția celor destinate exclusiv transportului de persoane, este interzisă în zilele de vineri, sâmbătă, duminică și luni pe anumite drumuri.
Zonele vizate sunt A2, București (intersecția A2 cu DNCB) – Fundulea – Lehliu – Fetești – Cernavodă – Constanța (intersecția A2 cu A4), unde restricția se aplică pe sensul către Constanța vineri și sâmbătă, între orele 12:00-22:00, respectiv 6:00-22:00, iar pe sensul spre Capitală în zilele de duminică și luni între orele 6:00-22:00, respectiv 12.00-22.00.
Totodată, DN7, Pitești (Intersecția DN7 cu DN7C) – Râmnicu Vâlcea – Vestem (Intersecția DN7 cu DN1), restricțiile sunt impuse vineri (18:00-22:00), sâmbătă și duminică (6.00-22.00).
De asemenea, vor mai fi restricții și pe DN 39, Agigea (intersecția DN39 cu DN 39A) – Mangalia (limita municipiu), acestea fiind impuse vineri, sâmbătă și duminică, între orele 6.00 și 22.00.
În plus, pe DN 22, Murfatlar (intersecția DN22C cu DN3) – Cernavodă (intersecție DN 22C cu A2), restricțiile vor fi în vigoare duminica între orele 6:00 și 22:00.
Se schimbă legea pentru toţi şoferii din România
Codul Rutier se schimbă și devine extrem de drastic pentru cei care nu-l respectă. Astfel, persoanele care urcă la volan fără permis de conducere, sub influența alcoolului sau a drogurilor și provoacă accidente mortale vor face direct închisoare, potrivit unui proiect de lege dezbătut marți, 27 iunie, în Parlament.
Inițiat de senatorul PSD, Robert Cazanciuc, documentul prevede că, în astfel de cazuri, instanțele nu vor mai putea pronunța suspendarea executării pedepsei.
„Să nu ne gândim la cei care beau și se urcă la volan, ci la familiile victimelor care de 5 ani de zile fac ca România să fie pe primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere”, a declarat Robert Cazanciuc.
Prevenția are un rol important pentru evitarea unor tragedii pe șosele, atrage atenția deputatul UDMR, Benedek Zakariás, potrivit Rador.
„Când facem astfel de propuneri legislative, când mărim aceste sancțiuni, uităm tot timpul de o problemă: lipsa prevenției. Nu există nici măcar ca secțiune sau ca în articol să dispună să discute, să vorbească despre prevenție în Codul Rutier”, spune Benedek Zakariás.