Mașinile confiscate în România. Decizia luată pe loc de autorități

confiscare masini

sursa: capital.ro

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a raportat o creștere semnificativă de 60% a numărului de mașini furate, iar acest lucru ridică semne de întrebare serioase . Autoritățile sunt în alertă.

IGPF a descoperit 167 de vehicule suspectate de a fi furate, în doar 6 luni

În primele șase luni ale anului, IGPF a descoperit 167 de autovehicule suspectate a fi furate, incluzând 131 autoturisme, 11 camioane, 17 microbuze, cinci remorci și trei motociclete.

Această cifră reprezintă o creștere de aproximativ 60% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost găsite 103 autovehicule.

Conform unui comunicat al Poliției de Frontieră, cele mai multe autovehicule suspectate a fi furate au fost descoperite la granița cu Ungaria, în punctele de trecere Petea, județul Satu Mare, și Borș, județul Bihor.

De asemenea, au fost semnalate cazuri notabile și la granița cu Bulgaria, în punctele de trecere Giurgiu și Calafat, precum și la granița cu Republica Moldova, unde PTF Albița, județul Vaslui, a avut cele mai multe astfel de cazuri.

Persoanele implicate în aceste incidente sunt cetățeni din Bulgaria, Croația, Grecia, Moldova, Serbia, Polonia, România, Turcia, Ungaria și Ucraina.

Analiza a arătat că principalele țări de proveniență ale autovehiculelor în atenția autorităților sunt România, Germania, Marea Britanie, Italia, Franța, Belgia și Elveția. Majoritatea vehiculelor identificate sunt autoturisme de lux și din clasa medie.

SURSA FOTO: Facebook, Poliția de Frontieră

În toate aceste situații, au fost întocmite dosare penale conform legii, iar autovehiculele au fost confiscate și depozitate la sediile unităților teritoriale ale Poliției de Frontieră, până la finalizarea investigațiilor.

Unii șoferi au declarat că au fost plătiți pentru a transporta mașinile

În majoritatea cazurilor, șoferii vehiculelor implicate au declarat că nu erau la curent cu faptul că autoturismele erau în atenția autorităților, prezentându-se ca „cumpărători de bună credință”.

Mulți dintre ei au adăugat că au fost plătiți pentru a transporta mașinile în România, fără a ști că acestea erau căutate.

Pentru a identifica și confiscate autoturismele raportate ca furate în străinătate, polițiștii de frontieră au colaborat cu autoritățile din statele membre UE, sub coordonarea unităților de Parchet competente.

Aceștia au facilitat un schimb operativ de date și informații prin punctele și centrele de contact de la frontieră.

Unul dintre cele mai recente cazuri implică un autoturism marca Porsche Cayenne, descoperit de polițiștii de frontieră români și bulgari la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse.

În timpul verificărilor în bazele de date, echipa comună de control a constatat că mașina transportată pe platformă era căutată pentru confiscare, conform unei alerte emise de autoritățile germane pe 1 februarie.

Vehiculul, evaluat la aproximativ 250.000 de lei, a fost confiscat pentru a permite desfășurarea ulterioară a cercetărilor.