La nivel mondial, industria de car sharing se află într-o creștere accelerată și serviciile de acest tip permit abordarea unor provocări cu care întreaga lume are de-a face în prezent: schimbările climatice, diminuarea nivelului de poluare, aglomerarea urbană. Car sharing-ul devine tot mai mult o opțiune viabilă pentru mulți consumatori din orașele mari, aglomerate, care preferă să își lase mașina în garaj și, pentru o mai bună mobilitate, apelează la un astfel de sistem de transport. SPARK se integrează perfect în acest peisaj nou și provocator.
Cine este SPARK
Până de curând, utilizarea în masă a unui vehicul electric silențios, ecologic, era considerată un concept exotic și majoritatea oamenilor nu puteau beneficia personal de această experiență. Lucrurile, însă, s-au schimbat radical. În 2019, compania SPARK, originară din Lituania, descăleca în București cu 50 de automobile noi nouțe și propulsate exclusiv electric, propunând un car-sharing elegant, confortabil și prietenos cu mediul.
Inițiativa a prins, cea mai bună dovadă fiind faptul că, acum, SPARK are o flotă de peste 350 de autovehicule full electrice și prevede o extindere de până la 550 de mașini în următoarele luni. Serviciul a fost dezvoltat de compania internațională SPARK technologies UAB și controlează operațiunile SPARK în Lituania, Bulgaria și România. Fondatorul și CEO-ul companiei este Nerijus Dagilis, care a lansat serviciul pentru prima dată la Vilnius, în 2016 după care a urmat o puternică expansiune internațională cu peste 1200 de vehicule electrice pe toate piețele combinate:
„SPARK este una dintre puținele companii de car sharing la nivel global care operează cu o flotă complet electrică. Serviciul nostru nu oferă doar oportunitatea unui transport sigur, la prețuri competitive, ci permite și accesul la cea mai avansată tehnologie din sfera industriei auto. Se întâmplă de multe ori ca prin intermediul serviciului oferit de noi, consumatorii să încerce pentru prima dată această tehnologie, ceea ce face ca percepția asupra acestui tip de mobilitate să se schimbe și să poată fi mai ușor de implementat la scară largă. Ne propunem să oferim soluții sigure, confortabile și rentabile pentru călătoriile zilnice între diferite puncte din oraș. Acesta este momentul în care serviciul de car sharing este cu adevărat eficient și util, iar în context pandemic, acest serviciu oferă posibilitatea de a călători într-un mediu izolat”, a explicat pentru Capital Dimitar Stoyanov, country manager, SPARK România.
Avantaje indiscutabile
Scriam mai sus, că afacerea SPARK vine din viitor. Și aici nu este vorba numai despre tehnologie, ci despre întrega filosofie a afacerii. Spre exemplu, se știe că timpul este ceea ce lipsește cel mai mult omului de azi. Așadar, SPARK abordează călătoria cu mașinile sale din această perspectivă, tarifele percepute nu se raportează la kilometru, ci la… minut. ”Ne propunem să ne concentrăm prețurile în funcție de timp, care la urma urmei este cea mai valoroasă resursă. Chiar și acum prețurile sunt foarte competitive și au fost proiectate,începând de la 0,49 lei/min, până la atingerea unui anumit preț zilnic, după care mașina este la dispoziția clienților timp de până la 24 de ore. Vrem să oferim soluții sigure, confortabile și avantajoase pentru călătoriile zilnice între diferite locații din oraș, ceea ce este absolut posibil pentru o sumă de 10 sau 15 lei. Acesta este momentul în care partajarea auto este cu adevărat eficientă și utilă”, spun reprezentanții companiei.
De ce alegem SPARK
Avantajele sunt multiple. De la faptul că nu-ți mai bați capul cu asigurările, cu service-ul, cu cauciucurile de iarnă și vară, nici măcar cu umplerea rezervorului sunt de luat în seamă. Apoi, șoferii au de a face cu mașini noi, de ultimă generație, deci care nu prea au șanse să se strice, dar, chiar și în acest caz, compania se ocupă cu despăgubirea clientului, orientarea lui spre cel mai apropiat vehicul SPARK. În funcție de stațiile de încărcare, SPARK poate fi utilizat și între diferite localități. Apoi, de reținut, parcările publice sunt gratuite pentru utilizatorii SPARK. Despre tariful cel mai mic, de 49 de bani pe minut, nu cred că poți urca într-o mașină electrică de ultimă generație cu banii ăștia în afară de cele ale SPARK. Vă mai dăm un pont: serviciile de călătorie precum SPARK oferă în mod natural și cea mai rapidă metodă de a testa un autovehicul înainte de achiziție, în caz că te atrage idee de a fi proprietarul unui autovechicul electric….