Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!

autostrada, drum, masini, soferi

SURSA FOTO: Pexels

Pe orice autostradă din România există mai multe restricții și interdicții. Șoferii trebuie să respecte mai multe reguli pentru a nu fi sancționați. Ce nu au voie conducătorii auto să facă?

Ce nu ai voie să faci pe autostradă în România?

Conform Hotărârii nr. 85/2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, pe autostrăzile din România există mai multe interdicții și reguli specifice.

În Articolul 210 este prevăzut că este interzisă circulația autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, cu excepția celor autorizate. De asemenea, tractoarele, mașinile autopropulsate și vehiculele care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h nu au voie să circule pe autostrăzi.

Tot în acest articol se interzic activități precum învățarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de autovehicule, manifestațiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele și competițiile sportive de orice fel, precum și cortegiile.

SURSA FOTO: Pexels

Regulile pentru conducătorii auto

În plus, Articolul 211 stipulează că, la intrarea pe autostrăzi, conducătorii auto trebuie să folosească banda de intrare (de accelerare) și să cedeze trecerea autovehiculelor care circulă pe prima bandă, fără a le stânjeni în niciun fel circulația.

De asemenea, cei care urmează să părăsească autostrada trebuie să semnalizeze din timp și să se angajeze pe banda de ieșire (de decelerare).

Articolul 213 interzice circulația pe banda de urgență, abandonarea autovehiculelor, remorcarea autovehiculelor rămase în pană dincolo de cea mai apropiată ieșire de pe autostradă, precum și intrarea pe autostradă cu un autovehicul remorcat.

Efectuarea manevrei de întoarcere sau mers înapoi, intrarea în zona mediană, inclusiv pe racordurile dintre cele două părți carosabile, staționarea sau parcarea autovehiculelor în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate prin indicatoare sunt, de asemenea, interzise.

În caz de imobilizare neintenționată, conducătorii sunt obligați să scoată autovehiculele pe banda de urgență sau, dacă nu pot face acest lucru, să semnalizeze imediat prezența lor.

Deplasarea și imobilizarea voluntară pe banda de urgență sunt permise doar anumitor autovehicule, numai în cazurile când circulația pe celelalte benzi este blocată.