Mai precis, proiectul îi ia în vizor pe acei șoferi care au mașini sau motociclete puternice sau modificate. Aceștia ar urma să nu mai poată circula prin oraș în timpul orelor de odihnă din timpul nopții, în intervalul 22-8.
Ce mașini sunt vizate
Șoferii acestor vehicule ar putea fi sancționați cu până la 5.000 de lei, dacă zgomotul produs de acestea depășește 95 de decibeli.
„Proiectul se referă și la mașini și la motociclete, practic orice autovehicul care produce peste 95 de decibeli noaptea. 95 de decibeli înseamnă cât s-ar sparge asfaltul peste noapte. Vorbim de acele persoane care pentru plăcerea lor trezesc sute, poate chiar mii de oameni doar parcurgând un segment de drum noaptea”, a susținut Gabriel Rău.
Măsurarea zgomotului produs de vehicule se va face prin sondaj de către Poliția Rutieră și Registrul Auto Român (RAR).
Un nou proiect de lege introduce o schimbare importantă pentru toți cei cu permis auto
În altă ordine de idei, un alt proiect de lege introduce o schimbare importantă pentru toți cei cu permis auto. Legea completează OUG 195/2002, în sensul stabilirii valabilităţii unui permis auto eliberat pentru categoria B şi în cazul anumitor tipuri de motociclete.
Articolul modificat arată că permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată, cu cilindree maximă de 125 cm cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.
Totodată, există și câteva condiții pentru cei interesați, potrivit proiectului. De exemplu, deţinătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi.
O altă condiție este că deţinătorii trebuie să aibă o experienţă de cel puţin 3 ani de conducere, pentru categoria B de vehicule.
Șoferii interesați trebuie să facă dovada absolvirii a 15 ore la o școală de profil
Există și o altă condiție. Aceasta spune că șoferii interesați trebuie să facă dovada absolvirii a 15 ore la o școală de profil. Acestea ar costa aproximativ 1.000 de lei.
Scopul principal al acestei schimbări este să faciliteze traficul rutier, spune inițiatorii.
În schimb, unii experți au exprimat îngrijorări cu privire la posibilitatea creșterii numărului de accidente.
Amintim că deținătorii de permis categoria B puteau conduce doar motociclete și scutere cu o capacitate cilindrică de 50 cmc, până în momentul de față.