Raiffeisen Leasing a vândut, până la sfârşitul lunii octombrie, aproape 500 de bunuri recuperate de la clienţii rău-platnici, majoritatea fiind livrate în străinătate, a declarat directorul general al companiei, Mihaela Mateescu.
Activele recuperate de la clienţii care au ajuns în imposibilitatea de a-şi plăti ratele au inclus autovehicule comerciale uşoare, camioane, autoturisme, dar şi echipamente.
Compania mai are 127 de bunuri reposedate scoase la vânzare pe site-ul propriu.
„Nu cred că vom vinde anul acesta foarte multe din bunurile recuperate, poate 20-30 de unităţi până la finele anului”, a spus Mateescu.
Ea a arătat că în România nu există cerere foarte mare pentru acest tip de active, compania orientându-se către pieţele externe pentru comercializarea acestora, precum Albania, Franţa, Germania sau Ungaria.
Banca va mai înregistra recuperări
„Multe dintre ele au fost vândute în pachete de 40-60 de bucăţi”, a arătat şeful Raiffeisen Leasing.
Pierderea înregistrată de compania finanţatoare la comercializarea autovehiculelor recuperate se ridică la 20% din valoarea maşinii rămasă de plată.
Mateescu se aşteaptă să mai înregistreze recuperări de bunuri până în primăvara anului viitor, întrucât o parte dintre clienţi vor traversa în continuare o perioadă grea, mai ales că în unele sectoare activitatea pe timp de iarnă este aproape inexistentă.
Raiffeisen Leasing are în prezent circa 11.000-12.000 de contracte active.
Directorul companiei a arătat că, odată cu raportarea obligatorie către Centrala Riscurilor Bancare (CRB) de către firmele de leasing a clienţilor cu restanţe la plată, ar putea scădea procentul celor rău-intenţionaţi, care nu vor să plătească ratele, deşi au bani.
CRB este deţinută de banca centrală şi administrează informaţii privind expunerile băncilor mai mari de 20.000 de lei faţă de un singur debitor, iar începând de anul viitor va primi date despre restanţieri şi de la companiile de leasing.
Raiffeisen Leasing a consemnat anul trecut o scădere de 28% a valorii bunurilor finanţate, la 191 milioane euro.
Compania face parte din Asociaţia Socetăţilor Financiare – ALB România, care cumulează peste 95% din piaţa de leasing, evaluată la 1,07 miliarde euro după primele nouă luni ale acestui an, în scădere cu 74% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Şi MKB Romexterra Leasing a vândut 60 de camioane în Olanda
MKB Romexterra Leasing a vândut, în octombrie, în Olanda, 60 de camioane cu remorci ataşate, recuperate de la clienţi, valoarea acestora fiind de 2,5 milioane de euro, la care s-au aplicat reduceri diferenţiate de 15-30%, a declarat preşedintele companiei, Cornel Coca-Constantinescu.
Camioanele comercializate în Olanda au făcut obiectul unor contracte de leasing, însă au fost returnate companiei finanţatoare întrucât clienţii au ajuns în imposibilitatea de a-şi plăti ratele.
MKB Romexterra Leasing mai are 300 de autovehicule recuperate în stoc, în valoare totală de şapte milioane de euro, estimând să vândă circa 50 de unităţi până la finalul anului.
Compania are, începând din 2008, un parc auto propriu, cu o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi, la Crevedia, reducându-şi astfel costurile cu depozitarea maşinilor.
O parte din autovehiculele aflate pe stoc ar putea fi vândute în Orientul Mijlociu, America de Sud, dar şi în Olanda, compania purtând discuţii cu dealeri auto în acest sens.
SURSA: Mediafax