Măslinele Kalamata sunt bogate în grăsimi sănătoase

Ce sunt măslinele kalamata? Măslinele sunt o sursă excelentă de nutrienți, iar soiul kalamata este unul dintre cele mai apreciate din lume. Bogate în grăsimi sănătoase, mononesaturate, aceste măsline se află în topul alimentelor care luptă cu bolile cardiovasculare.

Potrivit Purewow, măslinele kalamata nu sunt verzi și nici nu trebuie confundate cu nici un alt soi de măsline negre. Iată tot ce trebuie să știți despre acest soi de măsline.

Măslinele kalamata pot fi identificate după forma de migdală și culoarea maro închis-violet

Măslinele Kalamata sunt un tip de măsline grecești, care cresc pe arborele Kalamon și provin din regiunea Peloponez, din sudul Greciei. În ceea ce privește aspectul, măslinele kalamata pot fi identificate după forma lor de migdale și culoarea maro închis-violet, care se datorează modului în care sunt recoltate. Gustul extrem de amar al măslinelor kalamata nesărate se datorează compușilor fenolici.

Spre deosebire de alte soiuri de măsline, măslinele kalamata sunt lăsate în măslin până când capătă o culoare mai profundă, o textură mai cărnoasă și un gust mai bogat. Potrivit experților de la Greek Flavours, măslinele kalamata sunt culese manual la începutul lunii octombrie, recoltarea fiind programată pentru a le optimiza dimensiunea.

Au aromă fructată

Odată recoltate, sunt înmuiate într-o soluție de saramură. Și lăsate să fermenteze pentru a crește conținutul de sodiu și apă, obținându-se astfel un produs finit mai plin și mai gustos. Abia atunci măslinele sunt bune de mâncat. Gustul extrem de amar al măslinelor kalamata nesărate se datorează compușilor fenolici.

Măslinele Kalamata se remarcă prin aroma excepțional de bogată, sărată și fructată. Cea din urmă fiind datorată includerii oțetului din vin roșu sau alb în timpul procesului de fermentare.

Care sunt beneficiile pentru sănătate

Surse medicale precum MedicineNet confirmă că măslinele kalamata aduc o multitudine de beneficii organismului pentru că sunt bogate în antioxidanți și compuși fenolici. Aceștia contribuie la prevenirea apariției bolii Alzheimer și chiar la ameliorarea simptomelor celor care trăiesc cu afecțiunea degenerativă.

Pe lângă compușii fenolici care stimulează sănătatea, un studiu din 2020 publicat în Journal of Nutritional Science a concluzionat că măslinele kalamata au o valoare nutritivă considerabilă, datorită concentrației de acizi grași mononesaturați, fibre alimentare și vitamina E.

Beneficiile pentru sănătate ale măslinelor kalamata se aplică doar atunci când sunt consumate cu moderație, deoarece conținutul ridicat de sodiu poate avea și consecințe negative semnificative.

Măsline kalamata vs. măsline negre

Este important de știut că măslinele kalamata sunt un tip de măsline negre. Cu toate acestea, nu toate măslinele negre sunt la fel. Acestea sunt cultivate într-un loc diferit față de alte măsline negre de pe piață și sunt recoltate diferit. Majoritatea celorlalte soiuri de măsline negre sunt culese când sunt încă verzi, în timp ce kalamata nu sunt culese până când nu apare nuanța lor specială.

Datorită unei varietăți de factori, inclusiv caracteristicile naturale ale soiului kalamata. Precum și metodele de recoltare și prelucrare utilizate, alte soiuri de măsline negre tind să aibă un gust mai slab și mai puțin fructat decât kalamata.

Sistemul cardiovascular

Măslinele sunt foarte bune pentru inimă deoarece conțin mulți antioxidanți și grăsimi sănătoase, care împiedică creșterea nivelului colesterolului și previn ateroscleroza și atacul de cord.

Studiile recente au arătat că grăsimile mononesaturate din uleiul de măsline pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Pierderea în greutate

Persoanele care consumă măsline rareori sunt supra-ponderali.

Testele de sânge au arătat că aceștia au de asemenea un nivel crescut de serotonină – un hormon care induce sațietatea și ne face să ne simțim plini.

Mai mult, cercetările au arătat că mirosul măslinelor și al uleiului de măsline inhibă apetitul și taie aportul de calorii.

Proprietățile anti-inflamatorii și anti-oxidante ale măslinelor protejează împotriva cancerului.

Stresul oxidativ și inflamațiile cronice sunt principalii factori care distrug structura celulelor și duc la declanșarea cancerului.