MasterCard atrage atenţia asupra consecinţelor limitării comisioanelor de interchange şi precizează că posesorii pot ajunge să plătească mai mult pentru utilizarea cardurilor şi că există riscul ca instituţiile financiare să stopeze investiţiile în dezvoltarea infrastructurii.
"Salutăm iniţiativa autorităţilor de a stimula creşterea utilizării mijloacelor de plată electronice în România, însă preocuparea noastră este să evităm transferul unor costuri la posesorii de carduri. Din experienţa de pe alte pieţe, comercianţii nu transferă beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic către consumatorul final, prin preţuri mai scăzute la produse, în schimb există pericolul real ca acelaşi consumator să plătească mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plată electronice', a declarat Cosmin Vladimirescu, general manager România şi Moldova, MasterCard.
Acesta susţine că diminuarea veniturilor pentru instituţiile financiare va avea ca efect direct încetinirea ritmului de investiţii în infrastructură, împiedicând dezvoltarea sistemului de plăţi electronice în România, ce reprezintă în jur de 5% din totalul plăţilor.
'Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului de modificare a OG nr. 193/2002 vizează o reducere drastică a nivelului comisioanelor interbancare la tranzacţiile cu cardurile de debit şi de credit, având drept obiectiv diminuarea costurilor pe care comercianţii le suportă pentru acceptarea plăţilor electronice. În realitate, experienţa din ţări unde comisioanele interbancare au fost reduse prin intervenţie legislativă, dovedeşte că aceste costuri au fost transferate asupra posesorilor de carduri, băncile emitente fiind nevoite să ajusteze comisioanele pe care aceştia le plătesc, pentru a compensa pierderile de venituri, rezultate în urma reducerii forţate a comisioanelor de interchange', se spune în comunicat.
Reprezentanţii MasterCard oferă exemplul Spaniei, unde comisioanele interbancare au fost reduse cu aproape 60% în perioada 2006 – 2010. Astfel, comisioanele deţinătorilor de carduri au fost majorate de către băncile emitente cu 50%. Economisirea a 2,75 miliarde de euro pentru comercianţi a avut ca efect o majorare a comisioanelor aplicate deţinătorilor de carduri de 2,35 miliarde de euro.
'Prin urmare, există pericolul ca măsurile propuse prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă să conducă la o majorare pe alte căi a costurilor percepute posesorilor pentru utilizare şi să descurajeze de fapt utilizarea cardurilor. În plus, dacă veniturile pentru cardurile de plată sunt reduse, băncile emitente nu vor mai fi în postura de a investi în inovaţii costisitoare, precum plăţile mobile, portofele electronice, tehnologii fără contact sau securitate sporită', se mai spune în comunicat.