Compania Mastercard va trebui sa renunte la comisioanele aplicate tranzactiilor transfrontaliere daca vrea sa evite amenzi zilnice usturatoare din partea Comisiei Europene, informeaza CNBC. Valoarea amenzilor s-ar putea ridica la 3,5% din venitul global zilnic al companiei.

Comisia Europeana a stabilit ca tariful aplicat de Mastercard pentru plati efectuate in diferite tari europene, fie prin carduri de credit MasterCard sau carduri de debit Maestro, majora in mod nedrept costurile retailerilor. Valoarea comisionului este pastrata de banca clientului si este aplicata bancii retailerului, care transfera apoi o parte din cost magazinului. Comisionul transfrontalier aplicat de companie a fost introdus in 1992 si variaza intre 0,4% si 1,2% din valoarea tranzactiei.

Europenii efectueaza peste 23 de miliarde de plati prin card in fiecare an, valoare acestora ridicandu-se la 1350 de miliarde de euro. Pentru o plata efectuata in alt stat european platesc un comision aditional, acest lucru fiind considerat o piedica in calea planului UE de a crea o singura piata in cele 27 de state membre.

Comisia Europeana a anuntat ca retelele de carduri, derulate de un grup de banci, pot solicita asemenea comisioane daca pot dovedi ca fac obiectul unui beneficiu pentru consumatori sau economie. Mastercad nu a reusit sa demonstreze acest lucru.

Aproximativ 45% din platile efectuate de europeni sunt facute cu un card MasterCard sau Maestro.

Sursa: CNBC

Data: 19 Decembrie 2007