În opinia sa, o metodă benefică pentru stat ce are la bază migrarea către mijloacele de plată electronice constă în primirea ajutoarelor sociale pe card. „Măsurile adoptate recent de Guvern au pus bazele implementării acestor soluții, însă este important și aportul celorlalți stakeholderi”, a mai spus el.
Potrivit datelor Băncii Centrale Europene (BCE) din 2015, România se află printre ultimele locuri din UE, dar și din regiune, în ceea ce privește numărul de carduri pe cap de locuitor, cu 0,75 carduri per capita. Ungaria și Polonia au aproape 1 card per capita, în timp ce Bulgaria și Cehia au peste 1 card per capita. Astfel, la nivel de plăți cu cardul per cap de locuitor, România punctează ceva mai bine decât Bulgaria (14 vs. 11 plăți), însă ţări precum Ungaria (cu 43,7), Cehia (57,2) sau Polonia (66,5) au rezultate net superioare. „Ecartul dintre regiunea noastră și liderii europeni în materie de plăți electronice este si mai vizibil în contextul în care Suedia sau Danemarca au aproape 300 tranzacții per cap de locuitor”, a mai spus oficialul Mastercard.
Conform declrațiilor sale, România a înregistrat aproape 22 de tranzacții la POS per card în 2015, faţă de 47,5 – Cehia, 43 – Ungaria şi 70 – Polonia. Ca de obicei, Bulgaria este codașa regiunii, cu 7,2 plăți la POS per card, pe parcursul anului 2015. „Un aspect pozitiv constă în faptul că și în România vedem mai multe tranzacții de plată la POS per card decât retrageri de la ATM, conform statisticilor BCE pentru 2015. Astfel, un card emis în România a efectuat 21,7 plăți la POS ș 15,3 retrageri în 2015. Am depășit Bulgaria, ce are de două ori mai multe retrageri de numerar decât plăți la POS per card, însă celelalte țări din CEE analizate au de minimum 3 ori mai multe plăți decât retrageri per card (3 din 4 tranzacții pe card sunt plăți)”, a punctat Cosmin Vladimirescu.
Potrivit spuselor sale, valoarea medie a unei plăți cu cardul în România a continuat să scadă, la circa 30 euro la finele Q2. În Bulgaria, aceasta este de circa 35 euro, în timp ce ungurii (24 euro), cehii (26 euro) și polonezii (17 euro) sunt mai obișnuiți să utilizeze cardul pentru cumpărăturile cotidiene, de valori mici.
Astfel, potrivit statisticilor BCE, un card emis în România a fost folosit la POS în 2015 pentru plăți în valoare totală de circa 2.975 lei – de 262% mai mult decât un card emis în Bulgaria, însă puțin peste jumătate din valoarea în cazul Cehiei, Poloniei sau Ungariei.
„În pofida evoluțiilor pozitive, deschiderea altor țări din regiune în fața plăților electronice este mult mai mare, comparativ cu România.Deşi România are o rată de creștere dublă față de media europeană și, totodată, a 4-a cea mai mare rată de creștere din CEE, ecartul rămâne semnificativ şi pentru diminuarea sa ritmul trebuie accelerat. Trebuie să avem însă în vedere și faptul că aproape jumătate din populația din România trăiește în zona rurală, unde gradul de penetrare a serviciilor bancare este încă foarte redus. Potențialul de creștere la nivelul pieței este unul excelent, în aceste condiții, și credem că pe măsură ce se va demara instalarea POS-urilor în magazine (legea cash-back) și trecerea la casele de marcat conectate online (a căror punere în vânzare va începe în 2017, potrivit ANAF), ratele de creștere își vor continua evoluția pozitivă, de două cifre”, estimează oficialul Mastercard.