Industria de înregistrare internaţională, MasterCard, Visa şi poliţia londoneză au dezvoltat de curând un protocol de extindere a cooperării în sensul combaterii la nivel mondial a serviciilor online ilegale de vânzare de muzică nelicenţiată.
Site-uri ilegale, multe cu sediul în Rusia şi Ucraina, au încălcat de ani întregi drepturile artiştilor, compozitorilor şi producătorilor de muzică prin vânzarea de piese şi albume fără să plătească nimic celor care au creat muzica pe care site-urile acestea o vând.
În baza protocolului recent încheiat, IFPI are certitudinea că poliţia va acţiona împotriva site-urilor care încalcă drepturile membrilor săi. Până în prezent, deja au fost predate poliţiei detalii privind un număr de 24 de cazuri de încălcare a copyright-ului de către unii furnizori de servicii muzicale.
Inspectorii antipiraterie din cadrul IFPI pun la dispoziţia Direcţiei de Criminalitate Economică a Poliţiei din Londra dovezile referitoare la conţinuturile descărcate de pe site-urile identificate drept ilegale. O dată ce poliţia a verificat dovezile procedează la notificarea MasterCard şi Visa care, la rândul lor, solicită băncii care gestionează contul societăţii care a vândut muzica online să facă dovada că oferă servicii licenţiate sau să înceteze serviciile oferite respectivei societăţi. Pentru ca noul sistem să funcţioneze, MasterCard s-a angajat să răspundă prompt solicitărilor de aplicare a legii.
Experţii antipiraterie din industrie au elaborat proceduri de tip cele mai bune practici pentru MasterCard şi Visa, pentru a fi distribuite atât intern, cât şi băncilor care folosesc serviciile lor, ceea ce ajuta la identificarea site-uri care încalcă legea copyright-ului şi la împiedicarea plaţilor cu cardul către acestea.
Site-uri de muzică nelicenţiate sunt active de mulţi ani în Rusia şi Ucraina. Acestea vând piese muzicale şi albume către clienţi din toată lumea la preţuri mici, fapt posibil din cauză că nu îi plătesc în niciun fel pe deţinătorii de drepturi asupra muzicii comercializate. Aceste site-uri folosesc limba engleză şi conţin informaţii cu privire la cele mai recente topuri muzicale din pieţe precum SUA şi Marea Britanie.
"Este un lucru pozitiv pentru industria muzicii înregistrate că cele mai mari sisteme de plată din lume fac aceşti paşi în prevenirii situaţiei în care website-uri ilegale abuzează de serviciile de plată ca să încalce drepturile artiştilor, compozitorilor şi ale producătorilor. Intermediarii, precum MasterCard si Visa, pot juca un rol cheie în combaterea pirateriei online oriunde apare din întreaga lume”, a declarat Frances Moore, Directorul Executiv IFPI.
Sursa: AIMR