S-a dat alerta la nivel european, cu privire la măştile de protecţie!

Aproape 300 de modele de măşti neconforme, descoperite la nivelul UE de la debutul pandemiei

Potrivit unei analize realizate de InfoCons, o asociaţie ce vizează protecţia consumatorilor, în Sistemul de alertă rapidă european au fost emise alerte, de la debutul pandemiei, în legătură cu 285 de tipuri de măşti neconforme.

Este vorba despre intervalul ianuarie 2020 – decembrie 2021. Cele mai ulte alerte au venit din Belgia (25%), Germania (18,66%) şi România (9,85%).

Din punct de vedere al țării de proveniență a măștilor neconforme ce au făcut obiectul acestor alerte, situații este următoarea:

  • 84,50% – Republica Populară Chineză;
  • 6,33% – necunoscută;
  • 4,22 % – Turcia.

Aproape 40% dintre măştile respective sunt contrafăcute, mai indică datele oficiale:

  • 50 % – nu este cunoscut faptul dacă sunt sau nu contrafăcute;
  • 08 % – sunt contrafăcute;
  • 40% – nu sunt contrafăcute.

Peste 60% dintre acestea sunt măşti de tip FFP2

Şi mai îngrijorător este faptul că, dintre toate alertele europene referitoare la măştile neconforme, 174, adică peste 60% din total, se referă la măştile FFP2, care oferă un grad de protecţie sporit faţă de cele medicinale clasice.

Lista măştilor de tipul KN95 – FPP2 care fac obiectul alertelor poate fi vizualizată aici.

Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons: “Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea!

Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație!”

Ce protecţie oferă măştile de tip filtre de particule?

Reamintim faptul că măştile de tip filtre de particule, asa cum sunt descrise de către standardul SR EN 149_Al, sunt de tip FFP1, FFP2 si FFP3.

Capacitatea de filtrare a acestora se determină pentru particule cu dimensiunea medie de 0,3µm, iar valorile minime prevazute sunt de:

  • 80% pentru FFP1;
  • 94% pentru FFP2;
  • 99% pentru FFP3.

Prezenţa valvelor de expiraţie la măştile FFP2 şi FFP3 conferă doar protecţia celui care poartă masca faţă de aerosolii din atmosferă, însă aerul expirat (potenţial contaminat) nu este filtrat înainte de a fi eliberat în atmosferă.