Ne protejează sau nu masca medicală de coronavirus? Pandemia a făcut ca această întrebare să se găsească pe buzele tuturor oamenilor.
În ultimul an și jumătate, cercetătorii au produs o mulțime de dovezi de laborator, bazate pe modele și observații cu privire la eficacitatea măștilor, scrie The Conversation.
Cel mai mare studiu controlat randomizat pentru testarea eficienţei măştilor de protecţie
Recent, s-a realizat cel mai mare studiu controlat randomizat care a testat eficiența purtării măștii. Documentul vine dovezi standard care confirmă cercetările anterioare: purtarea măștilor, în special a celor chirurgicale, previne COVID-19.
În timpul pandemiei, accentul a fost pus pe măști, pentru a preveni contaminarea aerului de către persoanele infectate. Dovezile recente de laborator susțin această idee.
În aprilie 2020, cercetătorii au arătat că persoanele infectate cu un coronavirus – dar nu cu SARS-CoV-2 – au expirat mai puțin ARN de coronavirus în aerul din jur dacă purtau o mască. O serie de studii suplimentare de laborator au susținut, de asemenea, eficacitatea măștilor.
Studiul a implicat 341.126 de adulți în 600 de sate din Bangladeshul rural. În 300 de sate nu fost promovate măștile, iar oamenii au continuat să poarte măști sau nu, așa cum o făceau înainte. La cinci săptămâni și la nouă săptămâni după începerea studiului, au fost colectate date de la toți adulții cu privire la simptomele COVID-19 în perioada de studiului.
Măștile chirurgicale reduc COVID-19
În cele 300 de sate în care au fost distribuite toate tipurile de mască, s-a observat o reducere de 9% a COVID-19 comparativ cu satele în care nu au fost promovate măști. Din cauza numărului mic de sate în care au fost promovate măștile de pânză, nu s-a putut spune dacă măștile de pânză sau cele chirurgicale au fost mai bune.
”Studiul nostru oferă dovezi puternice că măștile chirurgicale reduc COVID-19, în special pentru adulții în vârstă care se confruntă cu rate mai mari de deces”, afirmă autorii studiului.
Deși studiile arată că masca protejează purtătorul, cât de bine o face fiecare mască depinde de condițiile reale de purtare, inclusiv de cât de mulți oameni poartă măști sau de rata de infectare din comunitate.
Studiile de laborator arată, de asemenea, că o mască medicală de calitate, ca N95, KN95 sau KF94 oferă cea mai bună protecție.
Sursă foto: Dreamstime