Estimarea privind Produsul Intern Brut (PIB) pe acest an a fost revizuită în termeni absoluţi de la 531 miliarde lei la 497,3 miliarde lei, ceea ce va însemna o scădere economică de 8 – 8,5%, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Măsurile anti-criză care vor fi luate în acest context vizează trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor sau reducerea programului de muncă.

Punctele importante pe care Gheorghe Pogea a ţinut să le prezinte în conferinţa de presă în care a comentat concluziile FMI au fost deficitul de cont curent şi măsurile pe care guvernul le va lua pentru a reduce cheltuielile bugetare.

Printre măsurile luate pentru 2009, măsuri care „nu vor fi făcute pe genunchi”, se numără reducerea orelor de muncă echivalentă cu 10 zile lucrătoare în sectorul bugetar, reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii, excepţie făcând cele din domeniul sănătăţii, care sunt absolut necesare, precum şi neplata orelor suplimentare, urmând ca pentru aceste ore să fie acordate zile libere.

Economii de 4,5 de miliarde de lei

Neplata a 10 zile lucrătoare va însemna reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de lei, în timp ce neplata orelor suplimentare va însemna o economie de aproximativ 500 de milioane de lei.

Faptul că nu se vor mai achiziţiona bunuri şi servicii, cu excepţia celor din sănătate, va însemna o reducere a cheltuielilor de 2,485 de miliarde de lei.

„Prin reducerea timpului de lucru cu echivalentul a 10 zile lucrătoare, efectul va fi pe net de 0,3% din PIB”, a spus Pogea.

El a explicat că bugetarii vor intra în concediu fără plată, îşi vor reduce programului de lucru de la 8 la 6 ore sau timpul efectiv de muncă cu 10 zile prin alte variante.

În prezent, numărul bugetarilor este de aproximativ 1,4 milioane.

Reorganizarea asistenţei sociale

Dat fiind faptul că reprezentanţii FMI au recomandat statului român să asigure o mai bună asistenţă persoanelor cu probleme sociale, Gheorghe Pogea a declarat că prioritatea numărul 1 a guvernului este aceea de a reorganiza programele de asistenţă socială, astfel încât banii să ajungă exact la persoanele la care trebuie şi nu în altă parte.