Cabinetele medicale vor plăti o taxă de redevență mult mai mare decât câştigul unei luni, estimează Camera Federativă a Medicilor din România în urma hotărârii Primăriei Capitalei de a le cere sume considerabile anual, medicilor de familie.
Mai exact, un cabinet cu 30 mp (cât este media de suprafaţă a cabinetelor bucureştene) plus circa 20 mp spaţii comune, va fi obligat să plătească în medie pe an o redevenţă de 2.500-3.000 euro, adică 11.250-13.500 lei pe an. Calculele arată că redevenţa lunară de circa 1.125 de lei ar ajunge să fie mult mai mare decât câştigul efectiv al cabinetelor.
Potrivit CFMR, un cabinet medical, ca instituţie, câştigă în medie 5.000 lei pe lună (cabinet de medic specialist de policlinică) sau 6.000 de lei (cabinet de medic de familie). Se consideră că profitul (venitul net) unui cabinet medical este de aproximativ 20-30% din venitul brut (cel de aproximativ 5.000-6.000 lei). Adică, din cei 5.000-6.000 de lei, un medic specialist/primar poate avea un cîştig personal de circa 2000 lei pe lună.
"Preţul este de-a dreptul aberant, fiind de 55-60 ori mai mare ca în prezent, în locaţii unde Primăria nu cheltuie nimic, nici nu face lucrări de întreţinere, nici investiţii”, a declarat dr. Dan Perețianu, președintele preşedintele Camerei Federative a Medicilor.
"Ar însemna ca redevenţa să fie mult mai mare decât câştigul unei luni. În plus, nu trebuie omis faptul că specialiştii care lucrează în policlinici primesc bani de la CASMB numai dacă lucrează efectiv. Unde mai este concediul pe 1 lună pentru medicul specialist din policlinică, asigurat de stat ?", spune Pereţianu.
În Bucureşti sunt aproximativ 1.000 de cabinete medicale care aparţin Primăriei Municipiului Bucureşti deservite de 953 de medici. Primăria Capitalei ar urma astfel să încaseze într-un singur an circa 13,5 milioane de lei. Hotărârea PMB este cu atât mai neobişnuită cu cât în vara anului 2011, primarul Sorin Oprescu anunţa intenţia de a micşora redevenţele, "pentru a iesi din situatia aceasta de marasm a spatiilor concesionate". Banii economisiţi ar fi urmat să fie folositi pentru refacerea cabinetelor medicilor de familie.