Este un an mare pentru aur. Metalul prețios a crescut cu 19% și a depăşit recent recent pragul de 1.300 de dolari uncia pentru prima dată în ultimele 15 luni, înainte de se retrage în zona de 1.265 dolari. Unul dintre semnele cele mai încurajatoare semnale pentru metalul galben este că cererea a venit din tot felul de locuri, scrie portalul de ştiri Business Insider.
Cumpărătorii au venit de pe piaţa din India, cel mai mare cumpărător mondial de aur, după o grevă a asociației bijutierilor din țară a topat afacerile în bransă. În Statele Unite, cererea pentru lingouri este cea mai puternic din ultimii 30 de ani.
Dar nu doar oamenii obișnuiți se straduiesc să pună mâna pe aur: Băncile centrale se aprovizionează la fel de bine. Datele World Gold Council arată că băncile centrale au cumpărat 45 de tone de aur net în primul trimestru. Potrivit economistului Capital Economics, Simona Gambarini, cererea băncii centrale în primul trimestru a crescut cu 28% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Dintre cumpărători, Rusia, +46 tone, China +35 tone și Kazahstan +7 tone au fost cele mai active pe piaţă, spune Capital Economics. În ceea ce priveşte băncile centrale, iată ce spune firma de cercetare:
“Ceea ce face, în principal, ca băncile centrale să cumpere aur continuă să fie diversificarea faţă de dolarul american, unele căutând să se protejeze în general faţă de volatilitatea pieţei valutare. Într-adevar, în mod tradiţional aurul este corelat în mod negativ cu dolarul american, fiind principalul activ deținut de băncile centrale din întreaga lume, determinându-l să fie o acoperire eficace împotriva unei viitoare slăbiciuni a dolarului. Mai mult decât atât, aurul tinde să aibă puțin sau chiar deloc o legătură cu alte active tradiționale sau alternative de rezervă, cum ar fi obligațiunile guvernamentale.”
Mergând mai departe, Capital Economics crede că "cifrele optimiste din T1 sunt în concordanță cu opinia noastră potrivit căreia sectorul oficial va continua să fie o sursă constantă a cererii de aur, sprijinind punctul nostru de vedere pozitiv în privinţa prețurilor."
Capital Economics nu este singurul care are o opinie pozitivă asupra aurului. Într-o notă de mijlocul lunii aprilie clienților, Murray Gunn, șeful de analiză tehnică HSBC, a remarcat faptul că aurul este "într-un trend ascendent, cu o structură de urcarea Elliott Wave."
La acea vreme, Gunn a sugerat: "Cu un impuls, deschidem o poziție lungă la o cotă de 1.260 de dolari. Un stop-loss este setat la 1.200 de dolari, cu o țintă inițială de 1.500 de dolari."