Decizia executivului comunitar este una fără precedent și vine după ce Bruxelles-ul a transmis în repetate rânduri mesaje guvernului de la Budapesta pentru a lua măsuri de reducere a deficitului, mesaje ignorate de cabinetul lui Viktor Orban. 
Valoarea exactă a fondurilor îngheţate va fi decisă astăzi în cadrul unei reuniuni a comisarilor şi va fi apoi comunicată de comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn.
Ungaria ar urma să primească 1,7 miliarde de euro în 2013 din cadrul fondurilor de coeziune, iar ”un procent substanţial” va fi îngheţat.
Decizia va trebui aprobată de statele membre ale UE în martie, în cadrul Consiliului European, şi nu se va aplica decât de la 1 ianuarie 2013.
Guvernul ungar poate evita această sancţiune prezentând la toamnă o corecţie la bugetul pentru 2012 şi un proiect de buget pentru 2013 care să permită reducerea deficitului bugetar sub limita de 3% din PIB.
Ţările din UE au dat undă verde pentru eventuale sancţiuni financiare împotriva Ungariei din cauza deficitului excesiv la 24 ianuarie, chiar în ziua când premierul ungar Viktor Orban efectua o vizită la Bruxelles.
Ungaria face obiectul unei proceduri de încălcare a Pactului de Stabilitate din 2004, data aderării sale la Uniunea Europeană. Nicio altă ţară nu face de atât de mult timp obiectul unei astfel de proceduri de infringement.