Pactul climatic european este o componentă a Pactului verde european și vine în ajutorul cetățenilor cu informaţii în legătură cu criza climatică.
„Pactul climatic european îi va reuni pe toţi cei care doresc să ia măsuri pentru planeta noastră. Prin intermediul acestui pact, dorim să îi ajutăm pe toţi oamenii din Europa să acţioneze în viaţa lor de zi cu zi; de asemenea, dorim să le oferim tuturor ocazia de a se implica în tranziţia către o economie verde şi de a fi surse de inspiraţie unii pentru alţii”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Comisia a lansat, în trecut, Pactul verde european, un plan de transformare a UE într-o societate echitabilă, sănătoasă, durabilă şi prosperă şi de refacere a modului în care interacţionăm cu natura. Comisia instituie în momentul de faţă politicile şi legislaţia necesare pentru realizarea unor schimbări sistemice, însă soluţiile prezentate în Pactul verde pot avea succes numai dacă toată lumea este implicată şi contribuie în mod activ.
Pactul climatic european le oferă cetăţenilor din toate categoriile sociale un spaţiu în care să se conecteze şi să dezvolte şi să pună în aplicare împreună soluţii pentru climă, fie ele mici sau de mare anvergură. Impactul nostru colectiv poate fi sporit dacă ne împărtăşim ideile şi ne inspirăm unii de la alţii. Pactul este o iniţiativă deschisă, incluzivă şi evolutivă pentru combaterea schimbărilor climatice. Acesta invită regiunile, comunităţile locale, industria, şcolile şi societatea civilă să facă schimb de informaţii cu privire la schimbările climatice şi degradarea mediului, precum şi la modul în care abordează aceste ameninţări existenţiale. Prin intermediul unei platforme online şi al dialogurilor şi schimburilor cu cetăţenii, pactul va promova legătura dintre tranziţia digitală şi tranziţia către o economie verde.
În plus, Comisia Europeană a lansat un apel deschis prin care invită cetăţenii şi organizaţiile să devină ambasadori ai Pactului climatic. Ambasadorii Pactului climatic vor fi lideri prin puterea exemplului şi vor implica comunităţile din care fac parte în acţiuni în domeniul climei.
Obiectivele Pactului climatic
Obiectivul Pactului climatic este de a contribui la diseminarea de informaţii fiabile din punct de vedere ştiinţific cu privire la acţiunile în domeniul climei şi de a oferi sfaturi practice pentru alegerile pe care trebuie să le facem în viaţa de zi cu zi. Acesta va sprijini iniţiativele locale şi va încuraja asumarea de angajamente în materie de acţiuni climatice, la nivel individual şi la nivel de colectivitate, contribuind astfel la mobilizarea sprijinului şi a participării.
În faza iniţială, pactul va acorda prioritate acţiunilor axate pe patru domenii care oferă beneficii imediate nu numai pentru climă şi mediu, ci şi pentru sănătatea şi bunăstarea cetăţenilor: zonele verzi, mobilitatea ecologică, clădirile eficiente şi competenţele verzi. Pactul are un mandat deschis, iar domeniul său de aplicare va evolua pe baza ideilor şi contribuţiilor cetăţenilor şi organizaţiilor care devin parte a acestuia. Un eveniment anual al Pactului climatic va reuni participanţi care îşi vor putea împărtăşi experienţele şi cunoştinţele
FOTO: INQUAM/Alberto Grosescu