Firmele active pe sectorul rezidenţial al pieţei imobiliare privesc cu scepticism proiectul de lege care vizează reducerea TVA la 0% la tranzacţiile cu locuinţe. Mediul de afaceri o consideră o lege cu dedicaţie, care va încuraja specula imobiliară şi care nu se justifică.
Proiectul de lege iniţiat de liderul PSD Liviu Dragnea este ambiguu în privinţa modului în care se va aplica. În expunerea de motive se precizează că „măsura are în vedere sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru clădirile utilizate în scopuri sociale, precum şi facilitarea accesului populaţiei la o locuinţă fără suportarea TVA“. Chiar dacă nu este explicit, se pare că TVA-ul de 0% va lua locul celui de 5%, care se aplică acum doar o singură dată la locuinţe de până în 100.000 de euro şi cu o suprafaţă de maxim 120 mp.
Scopul declarat al stimulentelor fiscale cu incidenţă în sectorul imobiliar este acela al creării a 50.000 de locuri de muncă noi în construcţii, însă efectul pare a fi sporirea profitului dezvoltatorilor imobiliari.
CITIŢI ŞI Statul face preţul pe piaţa locuinţelor
Dacă statul nu are bani e absurd să reducă TVA la 0%. Acest proiect, care nu cred că se va implementa niciodată, creează deja confuzie în rândul dezvoltatorilor. Mulţi cumpărători s-au oprit din achiziţie. Mai ales cei care au semnat o promisiune de cumpărare cu TVA de 5%. Nu înţeleg motivaţia din spatele acestui proiect legislativ“, a declarat Mauricio Mesa Gomez, directorul general al dezvoltatorului de locuinţe Cordia România, în cadrul unei conferinţe de specialitate organizate de Business Mark.
Experţii în fiscalitate se întreabă cum vor fi plătite toate aceste facilităţi fiscale oferite de Guvernul PSD, în contextul în care capacitatea bugetului ţării de a susţine noi măsuri de reduceri fiscale este limitată. Ei se aşteaptă la o eventuală revenire la impozitarea progresivă a veniturilor, în funcţie de mărimea acestora, pentru a creşte încasările la buget.
„Nu există precedent de TVA 0% pentru vânzarea de locuinţe sociale nicăieri în Uniunea Europeană. Sfatul meu pentru dezvoltatori este să facă cât mai multe tranzacţii în cele câteva luni în care va funcţiona această lege, până la declanşarea procedurii de infringement, pentru că legea nu este conformă cu directivele europene“, spune Alexandra Smedoiu, director consultanţă fiscală în cadrul companiei de audit PwC România.
Ea spune că, cel mai probabil, această reducere de TVA va fi fără drept de deducere şi sfătuieşte dezvoltatorii să îşi modifice contractele şi promisiunile de vânzare pentru a nu fi puşi în situaţia de a returna TVA-ul dedus la construcţie şi a nu mai avea de unde să-l recupereze la vânzare.
„O măsură mult mai bine venită ar fi introducerea taxării inverse pentru costurile de construcţie. Adică dezvoltatorul să nu mai prefinanţeze TVA-ul la construcţie. Acest model există deja la vânzarea de terenuri şi la recepţionarea lucrărilor. Impactul ar fi mult mai mare“, sugerează Smedoiu.
Brokerul imobiliar Andreea Comşa, director al firmei Premier Estate Management, spune că legea pare a fi dată cu dedicaţie pentru dezvoltatorii care sunt pregătiţi să îi culeagă roadele până la declanşarea procedurii de infringement, care ar putea apărea la unu sau doi ani de la apariţia legii. Ea consideră că dacă se elimină pragul de 100.000 de euro, până la care se poate aplica TVA de 0%, vor fi încurajate, din nou, tranzacţiile speculative.