Noul guvern al Ungariei va prezenta în următoarele zile, după publicarea unui raport asupra bugetului, un plan de măsuri de creştere a competitivăţii ecnomice şi de îmbunătăţire a situaţiei finanţelor publice, care va cuprinde reforme importante şi reduceri de taxe, transmite Reuters.

„După ce cifrele privind starea reală a economiei vor deveni publice, un plan economic de acţiune trebuie pus pe masă în cel mult 72 de ore”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban, Peter Szijjarto, la postul de televiziune TV2.

Ulterior, Orban a afirmat, la acelaşi post, prin telefon de la Bruxelles, că „nu poate fi vorba doar de o ajustare, de peticirea economiei”.

„Măsurile care au ca scop îmbunătăţirea situaţiei financiare trebuie să fie legate de schimbări structurale profunde”, a arătat premierul ungar.

Purtătorul de cuvânt a reiterat că bugetul este într-o situaţie „mult mai rea” decât cea descrisă de guvernul anterior şi că „scheleţii continuă să cadă din dulap”.

Comisia Europeană a cerut joi Ungariei să reducă mai repede deficitul bugetar, în timp ce oficialii guvernului au reiterat că indicatorul va depăşi în acest an de peste două ori ţinta convenită de cabinetul anterior cu UE şi FMI.

Noul guvern a promis reduceri de taxe pentru susţinerea creşterii economice, dar a avertizat în ultimele săptămâni că deficitul bugetar va fi în 2010 mult mai ridicat decât ţinta de 3,8% din PIB, din cauza „cadavrelor fiscale” lăsate în urmă de administraţia anterioară.

Szijjarto a adăugat că planul de acţiune al guvernului va include măsuri pe termen scurt pentru îmbunătăţirea balanţei fiscale, dar şi decizii pe termen lung pentru creşterea competitivităţii economice, inclusiv reforme structurale şi reduceri semnificative de taxe.

SURSA: Mediafax