Senatorii au adoptat, miercuri, un proiectul de lege important. E vorba de reglementarea unor măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM). Totodată, vizează și formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor.
S-au luat unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM). Este vorba și despre formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor. Decizia vizează și examenul de absolvire a INM, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură.
Proiectul, iniţiat de Guvern, a fost adoptat cu 73 de voturi „pentru”, 46 „împotrivă” şi 13 abţineri.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat le-a cerut senatorilor să adopte acest proiect legislativ. Deficitul actual este de circa 550 de magistraţi. Numărul ar putea să ajungă la 1.000, dacă nu vor fi organizate concursuri de intrare în magistratură anul acesta şi în 2022. Ea le-a reproşat celor de la PSD că nu au modificat legea pentru organizarea concursului de intrare în magistratură.
Diana Șoșoacă, detalii despre magistrați
În replică, senatorul PSD Robert Cazanciuc i-a transmis Iuliei Scântei că a avut o pledoarie foarte bună pentru „delăsare şi incompetenţă”.
„Avem în faţă un proiect de lege prin care se încearcă umilirea Parlamentului României, adică a poporului român. Ni se cere să acoperim fărădelegea prin lege. Prin legea 242/2018, Parlamentul României a decis ca durata de şcolarizare de la şcoala de magistratură să fie mărită de la doi ani la patru ani. (..) Astăzi ni se cere să mai sacrificăm încă doi ani de interes general şi să păstrăm o structură încremenită în propriile interese. INM foloseşte toate resursele nu pentru a aplica legea, ci pentru a împiedica aplicarea legii”, a afirmat senatorul PSD.
În intervenţia sa, senatorul AUR Diana Şoşoacă a pledat pentru judecători foarte bine pregătiţi, cu experienţă.
„Dacă dorim o justiţie în care judecătorii să fie foarte bine pregătiţi, să aibă empatie şi să existe cu adevărat dreptate, vă trebuie judecători cu experienţă” a spus Șoșoacă. În opinia sa, trebuie să aibă experienţă de viaţă. Apoi experienţă ca magistrați. „Și apoi să se aplece asupra acestor probleme importante ale societăţii”, a conchis Şoşoacă.
Proiectul face parte din categoria legilor organice. El a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, iar Senatul este for decizional.