Te uiţi la ei şi nu-ţi vine să crezi! Se dau competenţi, atotştiutori, când bunul-simţ ar fi trebuit să-i facă mai umili decât cerşetorii din curtea bisericilor. E clar, politicienii români ori au pierdut simţul măsurii, ori nu l-au avut niciodată. Programele de guvernare pe care le-au propus s-au dovedit, de fiecare dată, fanteziste. Asta pentru că, de 20 de ani, reţeta succesului în politica dâmboviţeană a fost aceeaşi: să promiţi cât mai mult, la cât mai mulţi.

Guvernul Boc a avut ghinion! Criza nu l-a lăsat să-şi mascheze incompetenţa, aşa cum au reuşit alţii în perioada în care economia duduia. Promisiunile au fost încălcate, una după alta, iar măsurile pe care susţine că le-a găsit pentru a scoate ţara din criză sunt cel puţin neinspirate. Fără îndoială, sectorul bugetar trebuie restructurat. Şi da, salariile trebuie regândite din temelii. Dar nu aşa! Sunt bugetari care merită să câştige poate de trei ori mai mult, dar şi bugetari care ar trebui să primească mai puţin decât salariul minim. Să foloseşti aceeaşi unitate de măsură, fără a ţine cont de muncă, de performanţe,  este şi incorect, şi păgubos pe termen lung. Pensiile din România, cu anumite excepţii, sunt atât de mici încât scăderea lor este o nesimţire. Bineînţeles, asta nu înseamnă că filozofia întregului sistem de asigurări sociale nu trebuie să se schimbe. Mare parte din măsurile de austeritate luate de Guvern sunt împachetate într-un concept nobil: acela de justiţie socială.  Bineînţeles, lipseşte fondul. Ceea ce propune Guvernul nu sunt soluţii pentru a ieşi din criză. Economia a crescut la noi de pe urma consumului, nu a producţiei. Nu a fost sănătos, dar a mers. Acum, prin măsurile luate, Guvernul dă o grea lovitură consumului şi, implicit, nivelului de trai.

Poate că strategia aleasă e, în teorie, corectă, dar cu siguranţă nu e oportună. Fără să fim capabili sa accesăm fonduri europene, fără pic de investiţii şi cu bani din ce în ce mai puţini de la căpşunari, vom ajunge la o creştere economică reală atunci când va intra Moldova în Uniunea Europeană. Degeaba îţi propui să cheltuieşti mai puţin, degeaba te străduieşti să faci economii, dacă nu rezolvi principala problemă: să faci rost de bani.  Prin urmare, fără măsuri care să stimuleze economia, 6,8%, ţinta de deficit bugetar, pare mai departe decât vechea luminiţă de la capătul tunelului.

Ce poate fi mai rău decât incompetenţa unui guvern? Cu siguranţă, lipsa unui guvern. În toiul unei mari crize economice, nimic nu este mai dăunător decât o nouă criză politică…