Autorităţile iraniene au anunţat că mai multe persoane au fost arestat în legătură cu doborârea avionului ucrainean lângă Teheran. „Am efectuat investigaţii intensive şi câteva persoane au fost arestate”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al ministerului justiţiei, citat de agenţia de presă Isna. Acesta nu a precizat însă din ce instituţii fac parte suspecţii.
Avionul companiei Ukraine International Airlines a fost lovit de o rachetă pe 8 ianuarie, la scurt timp după ce forţele iraniene au lansat rachete asupra unor baze din Irak folosite de militarii americani. Gărzile Revoluţionare iraniene au recunoscut că au greşit, considerând aeronava civilă o ameninţare pentru o instalaţie militară, la scurt timp după decolare.
Preşedintele Rouhani a dat publicităţii un comunicat prin care a cerut marţi desfăşurarea fără întreruperi a anchetei. „Acest caz nu este unul normal şi trebuie să ajungă în faţa unei instanţe speciale şi să fie anchetat riguros de mai mulţi experţi”, a declarat preşedintele, care a cerut din nou o investigaţie completă şi transparentă, ale cărei rezultate să fie făcute publice indiferent de conţinutul lor, iar vinovaţii să fie judecaţi. „Trebuie să ne asigurăm că o astfel de tragedie nu va mai avea loc niciodată în ţara noastră”, a adăugat el.
Liderul de la Teheran a afirmat că nu va accepta o versiune a evenimentelor în care singurul vinovat să fie cel care „a apăsat pe buton” şi că mai multe instituţii trebuie să îşi recunoască responsabilitatea stabilită în urma anchetei. Potrivit lui Rouhani, nu este în joc doar dreptatea pentru victimele din avion, ci şi securitatea Iranului. El şi-a exprimat regretul profund pentru incident şi a declarat că a discutat cu liderii ţărilor afectate de atac, cărora le-a promis o anchetă minuţioasă.
O nouă revoluţie?
Tragedia i-a revoltat pe mulţi iranieni, iar aparenta tentativă de muşamalizare a provocat proteste antiguvernamentale în urma cărora au fost arestaţi circa 30 de manifestanţi la Teheran şi în alte oraşe. Un purtător de cuvânt al guvernului a afirmat luni că preşedintele Hassan Rouhani a aflat adevărul abia la două zile după incident. În mediile sociale, această poziţie a provocat noi critici din partea celor care se întreabă cum a fost posibil ca informaţiile să ajungă atât de greu la preşedinte.
Protestatarii au cerut pedepsirea celor vinovaţi de atac şi demisia tuturor oficialilor implicaţi în muşamalizare. Criticile s-au extins şi la adresa presei de stat, în special a televiziunii IRIB, de unde trei moderatori au demisionat recent, susţinând că nu vor să mai mintă poporul. Potrivit Agerpres, IRIB susţine că a difuzat doar informaţii din surse guvernamentale şi că şi-a făcut datoria.
În prezent, se speculează că revolta ar putea afecta aniversarea a 41 de ani de la Revoluţia Islamică din Iran, luna viitoare, şi chiar i-ar putea determina pe alegători să voteze împotriva candidaţilor puterii la alegerile parlamentare din 21 februarie.
Purtătorul de cuvânt al ministerului justiţiei a afirmat marţi că ar dori expulzarea din Iran a ambasadorului Regatului Unit, Rob Macaire, deoarece acesta a participat sâmbătă la un priveghi pentru victime. „Un ambasador britanic participă la un eveniment ilegal şi face fotografii asta nu este în niciun caz acceptabil”, a spus el.
Decizia privind eventuala expulzare revine însă ministerului de externe, care i-a comunicat diplomatului că va fi declarat indezirabil în cazul unui incident similar. Macaire a fost reţinut pentru scurt timp după participarea la eveniment. El a declarat că s-a oprit doar cinci minute la o ceremonie în memoria victimelor şi a plecat când participanţii au început să strige sloganuri, fără a participa la demonstraţie.