Rezerva Federală a SUA a dispus prima reducere a de urgenţă a ratei dobânzii din 2008, în timpul perioadei de vârf a crizei financiare globale, semn că temerile privind o recesiune globală, determinată de criza coronavirusului, sunt din ce în ce mai puternice.
Rezerva Federală a SUA – FED s-a reunit de urgență marți pentru a reduce dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual (0,50%), în încercarea de a proteja cea mai mare economie mondială de efectele negative ale epidemiei de coronavirus (Covid-19).
„Virusul şi măsurile adoptate pentru a ţine situaţia sub control vor afecta cu siguranţă activitatea economică, atât în SUA cât şi peste hotare”, a declarat preşedintele Fed, Jerome Powell, la scurt timp după banca centrală a redus dobânda de politică monetară până la un interval cuprins între 1% şi 1,25%.
Decizia a fost adoptată în unanimitate de oficialii Fed. Este prima reducere a de urgenţă a ratei dobânzii din 2008, în timpul perioadei de vârf a crizei financiare globale, şi arată că Fed apreciază că modul în care evoluează situaţia este îngrijorător.
„Vedem un risc la adresa perspectivelor economiei şi alegem să acţionăm”, a declarat Powell, atrăgând atenţia că epidemia va avea un impact semnificativ asupra turismului, călătoriilor şi lanţurilor de aprovizionare.
Măsuri la nivel global
„Ştiu că economia SUA este solidă. Mă aştept să revenim la o creştere robustă a economiei şi a pieţei forţei de muncă”, a adăugat preşedintele Fed, care a recunoscut că perspectivele sunt nesigure şi situaţia este „fluidă”, informează Agerpres, conform presei internaționale.
Decizia Fed de a reduce rata dobânzii înainte de şedinţa de politică monetară programată peste două săptămâni reflectă faptul că oficialii au simţit nevoia să acţioneze de urgenţă pentru a preveni posibilitatea unei recesiuni globale şi că sunt deschişi la ideea de a acţiona până nu este prea târziu.
Fed nu a fost singura instituţie globală care în ultimele zile a încercat să contracareze efectele negative ale epidemiei.
Marţi, băncile centrale din Australia şi Malaezia au redus ratele dobânzilor iar luni Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a furnizat lichidităţi pentru a stabiliza piaţa financiară.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut Fed să reducă şi mai mult dobânda. „Mai multă relaxare a politicii monetare şi o reducere suplimentare a ratei dobânzii”, a scris pe Twitter oficialul american.