UPDATE: Poziţia oficială a MOL România
MOL România se delimitează de orice practică anticoncurențială și de orice informații care ar putea genera panică în rândul populației.
Cu o prezență de peste 25 de ani pe piața locală, MOL România practică o politică comercială corectă și transparentă, aliniată tuturor prevederilor legale în vigoare, fiind un jucător responsabil. MOL România colaborează permanent cu autoritățile competente și comunică transparent informațiile necesare.
MOL România înțelege circumstanțele speciale de piață și dificultățile de aprovizionare apărute în contextul conflictului din Ucraina. Prioritățile noastre sunt aliniate cu cele ale autorităților în ceea ce privește securitatea fluxului național de aprovizionare. Vom continua să comunicăm cu reprezentanții Guvernului și cooperăm pentru orice investigație.
În România, MOL are două modele de operare, stațiile proprii și stațiile MOL Partener, în regim de franciză, care vând carburanți MOL (au statutul de competitori direcți pentru stațiile proprii) și au o politică comercială proprie, în care MOL nu intervine, conform normelor legale în vigoare.
Așa se explică situația prețului practicat în stația MOL Partener din Beiuș și care, de altfel, nu a fost una singulară, mai multe stații aparținând și altor companii cu același profil, având o practică asemănătoare. Astfel, rețeaua MOL România nu are control asupra prețurilor practicate de stația din Beiuș sau de ceilalți parteneri-franciză.
Ştirea iniţială
Într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță că trimite Inspecția Muncii la toate benzinăriile din țară după cele întâmplate ieri. El a subliniat faptul că va fi demarată o campanie națională astfel încât să fie verificate normele de sănătate, securitate, dar și relațiile de muncă din cadrul acestora.
„Ca urmare a situației înregistrate în unele benzinării, Inspecția Muncii din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a demarat astăzi o campanie națională de verificare a respectării normelor de sănătate și securitate în muncă și a celor de relații de muncă”, a scris Budăi pe Facebook.
O reacție în acest sens a venit și din partea ANPC. În cursul zilei de joi, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu a anunțat că este luată în calcul confiscarea veniturilor realizate de benzinării din vânzarea carburanților cu preţuri artificial mărite.
Totodată, va mai fi analizat și motivul pentru care prețurile au explodat în cursul zilei de miercuri.
Sancțiunile pregătite de ANPC
„Luăm în calcul sancţionarea pentru o practică incorectă comercială şi emitere de decizie pentru fiecare dintre aceştia (benzinari, n.r.). Analizăm dacă unii dintre comercianţi au majorat preţurile doar pentru că au făcut-o şi ceilalţi”, a afirmat Constantinescu, la finalul unui control efectuat la una dintre benzinăriile vizate.
Acesta a mai explicat că nu există niciun motiv pentru care prețul combustibilului să ajungă la un astfel de nivel, iar tot ceea ce s-a văzut miercuri a fost doar o încercare de a obține un proft suplimentar.
Șeful ANPC a mai adăugat că sancționarea profitului ar fi mult mai dură decât aplicarea unei amenzi de până la 100.000 de lei.
„În opinia mea profană am putea vorbi despre o structură sau o iniţiativă de tip cartelar, pentru că nu există nicio justificare dacă vecinul a majorat preţul să o faci şi tu numai în încercarea de a o obţine un profit suplimentar. Dacă acest lucru se va confirma luăm în calcul, împreună cu colegii de la ANAF, confiscarea veniturilor realizate în urma comercializării cu preţuri artificial mărite şi trimiterea acestora către bugetul de stat.
Cred că această sancţiune complementară este mai dură decât aceea de a aplica o sancţiune cuprinsă între 2.000 şi 100.000 de lei, pe care cu siguranţă, dacă vom consta abateri, o vom aplica, la absolut toate punctele controlate”, a msi spus șeful ANPC.
Și Marcel Ciolacu s-a arătat revoltat de ceea ce s-a putut întâmpla în urmă cu o zi. Acesta a anunțat că nu pot fi acceptate astfel de prețuri.
Totodată, el a subliniat faptul că a cerut deja miniștrilor social democrați să acționeze, astfel încât populația țării să fie protejată în fața scumpirilor care nu au niciun fel de explicație. Liderul PSD a mai precizat că Guvernul trebuie să găsească soluții pe care să le livreze populație.
Avertismentul lui Marcel Ciolacu
„Nu putem acceptă prețuri crescute din pix, de la o ora la altă! Cine își imaginează că mai poate face asta, să știe că se joacă cu focul chiar în benzinărie!
Specula și lăcomia acestor șarlatani care vor să facă rapid munți de bani provocând temeri false românilor trebuie să primească o replică tranșantă și dura din partea instituțiilor statului!
Am cerut miniștrilor PSD să acționeze prin toate prerogativele pentru a proteja oamenii:
– Ministrul Finanțelor, Adrian Caciu, a trimis Direcția Generală Antifraudă Fiscală într-o amplă acțiune de control și monitorizare a pieței carburanților. Vor fi analizate prețurile de cumpărare și vânzare din ultima luna pentru a se identifica motivele măririi prețurilor;
– Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a dispus că ANPC să efectueze verificări la toți furnizorii de combustibil care au mărit aseară prețurile. Foarte repede, ministerul va veni cu o soluție legală – din practică europeană– astfel încât toți distribuitorii să fie licențiați și să–și piardă licență imediat ce încalcă regulile.
– Ministrul Muncii, Marius Budai, a dispus că Inspecția Muncii să demareze de azi o campanie națională de control în toate benzinăriile pe componentă de sănătate și securitate în muncă și relații de muncă.
Această Coaliție s-a format pentru a găsi soluții. Și asta trebuie să livrăm populației!”, a scris Ciolacu.