Turcia vrea adune 7 miliarde de dolari la bugetul afectat de cutremurul din 2023, de la companii

Legiuitorii din Turcia au conceput noi propuneri de taxe care vizează în principal companiile. Ankara încearcă să repare bugetul greu afectat de cutremurele din 2023. Asta ar urma să fie cea mai mare reformă fiscală din ultima generaţie, informează Bloomberg.

Conform notei de fundamentare, Turcia estimează că va colecta venituri suplimentare în valoare de 40 de miliarde de lire pe an prin introducerea unei taxe de 15% pe profiturile generate în țară de către companiile multinaționale. Această măsură este în concordanță cu eforturile statelor din Grupul G20 care doresc să descurajeze practicile companiilor de a profita de diferențele între regimurile fiscale ale diverselor țări din întreaga lume.

Taxele ar aduce 7% din PIB

Planurile vizează să aducă venituri suplimentare de 226 miliarde de lire (aproximativ 7 miliarde de dolari), ceea ce reprezintă echivalentul a aproximativ 0,7% din PIB, conform unei surse apropiate acestui dosar. Noile prevederi urmează să fie discutate în Parlament la sfârșitul acestei luni, a adăugat sursa.

Ministerul turc al Finanțelor estimează că va strânge încă 90 de miliarde de lire pe an dintr-o nouă taxă care va fi aplicată companiilor turcești. De asemenea, trusturile care investesc în imobiliare vor fi supuse unei taxe pe profiturile obținute din vânzarea sau închirierea proprietăților, ceea ce ar aduce venituri suplimentare de 7,2 miliarde de lire pe an.

În plus, ministerul ia în considerare instituirea unei taxe de 0,03% pe tranzacțiile cu criptomonede, care au devenit foarte populare în rândul investitorilor turci de retail. Această taxă este prognozată să aducă încă 3,7 miliarde de lire pe an, conform estimărilor oficiale.

Partidul de guvernământ al președintelui Recep Tayyip Erdogan și aliații săi dețin o majoritate suficientă în Parlament pentru a adopta legi, inclusiv propunerea controversată privind noile reglementări fiscale. Autoritățile turcești au renunțat anterior la un plan similar care viza introducerea unei taxe pe tranzacțiile bursiere, ceea ce face ca această inițiativă să fie cu atât mai sensibilă din punct de vedere politic.

Și cutremurul, dar și alegerile au „ruinat” bugetul

Ministerul Trezoreriei și Finanțelor a redactat ultimul proiect de buget în contextul în care cutremurele din anul trecut și cheltuielile generoase premergătoare alegerilor au forțat Guvernul să depășească bugetul inițial planificat. Ca rezultat, Turcia se confruntă cu un deficit bugetar estimat la 6,4% din PIB pentru acest an, unul dintre cele mai mari deficite înregistrate în cele două decenii de când Recep Tayyip Erdogan este la putere.

Ministrul turc al Finanțelor, Mehmet Simsek, a informat pe rețeaua socială X că noile reglementări fiscale vor fi prezentate curând Parlamentului. Cu toate acestea, subordonații săi au refuzat să ofere detalii despre planul specific.

Planul recent reprezintă cea mai recentă inițiativă de consolidare fiscală și face parte dintr-o schimbare de direcție în politica fiscală, sub conducerea lui Simsek, care a preluat portofoliul finanțelor în 2023. Această tranziție către o abordare economică mai convențională a fost bine primită de investitorii străini, care au început să revină pe piața obligațiunilor din Turcia. Totuși, unele critici au apărut în urma unui efort anterior de reducere a cheltuielilor, pe care unii l-au considerat insuficient, având în vedere că inflația depășește 75%.

Propunerea actuală implică una dintre cele mai mari revizuiri ale Codului fiscal din Turcia de la majorarea taxelor implementată acum două decenii, în urma daunelor provocate de cutremurele din 1999.