Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), în primele două zile de control au fost verificate, în total, 998 de servicii sociale, la nivelul ţării.
În urma controalelor, unsprezece centre sociale au fost închise şi alte 25 au activitatea suspendată, 4 în Bucureşti, 2 în Constanţa, câte unul în Giurgiu, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Satu Mare.
Totodată, a fost suspendată activitatea a 25 de servicii sociale, 11 în Bucureşti, 7 în Giurgiu, câte două în Ilfov şi Timiş, câte unul în Arad, Constanţa şi Vâlcea.
Legislația va fi schimbată, promite Marius Budăi
Ministrul Muncii, Marius Budăi, i-a prezentat premierului României, vineri, în cadrul şedinţei de Guvern, primele măsuri ce urmează să fie luate după scandalul uriaş generat de descoperirile făcute la azilele groazei din Ilfov.
Legislaţia urmează să fie schimbată, astfel încât să fie permisă monitorizarea video în astfel de centre, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.
„Într-o primă fază, i-am prezentat câteva măsuri, aşa cum era normal, premierului Marcel Ciolacu. Introducerea în legislaţie a unei cerinţe privind instalarea de camere de luat vederi privind monitorizarea activităţii din aceste centre, astfel încât, dacă este cazul înregistrările să poată să fie puse la dispoziţia organelor de control sau de anchetă.
Vom afişa pe site-ul Ministerului Muncii o listă a centrelor verificate, după care ulterior această listă va fi actualizată periodic. Vom reglementa printr-un act normativ procedurile de colaborare cu reprezentanţii societăţii civile”, a declarat Marius Budăi.
O altă veste bună din acest domeniu este finalizarea modificărilor pentru Legea asistenţei sociale. Totul este aproape gata, a explicat Marius Budăi, care a precizat că, pe viitor, fiecare centru de îngrijire şi asistenţă va avea un auditor social.
„Am avut în această perioadă, începând din februarie-martie, consultări cu Organizaţia Naţiunilor Unite, cu tot ceea înseamnă Comisia Europeană, dar şi cu Consiliul Asistenţilor Sociali din România.
În această perioadă lucrăm, din februarie-martie, la modificarea Legii asistenţei sociale, astfel încât pentru fiecare centru de îngrijire şi asistenţă să existe un auditor social.
Vom defini, prin Codul ocupaţional din România ce înseamnă auditor social şi ce tipuri de verificări independente asupra condiţiilor de cazare, igienă, tratament, poate să iniţieze. Proiectul de act normativ este deja aproape finalizat la nivelul Ministerului Muncii”, a afirmat vineri, 7 iulie, ministrul Muncii.