Măsuri dure în China

Administraţia chineză a spaţiului cibernetic a comunicat că iniţiază un program de două luni intitulat „Clar şi luminos”, menit să „consolideze în mod eficient protecţia minorilor pe internet şi să creeze un mediu digital mai sănătos şi mai sigur”.

Programul va aborda „remedierea problemelor majore” legate de platformele de videoclipuri scurte şi transmisiuni live, reţelele sociale, site-urile de comerţ online, cataloagele de aplicaţii, dispozitivele conectate destinate copiilor şi controlul online pentru minori, conform autorităţii de reglementare.

Printre obiectivele vizate se numără: produsele de comerţ electronic cu conţinut evocator sexual sau considerate „soft porn”, precum şi informaţiile care ar putea încuraja copiii să formeze „prietenii periculoase” sau să adopte „valori periculoase (…) prin jargon online şi cuvinte cheie create cu rea intenţie”.

Campania va aborda, de asemenea, difuzarea videoclipurilor care glorifică hărţuirea şcolară, precum şi conţinutul „violent sau sângeros” din desenele animate sau cântecele pentru copii, sau utilizarea „copiilor vedetă pe internet” pentru a genera venituri.

Control extrem de strict

„Trebuie să fim foarte atenţi la noile manifestări ale problemelor specifice minorilor (…) şi să promovăm împreună un ecosistem online pozitiv”, a subliniat autoritatea de reglementare.

Partidul Comunist aflat la guvernare menţine un control strict asupra internetului în China, cenzurând conţinutul considerat vulgar, ostentativ sau subversiv din punct de vedere politic.

Această nouă campanie vine la începutul vacanţei şcolare de vară şi în urma altor iniţiative similare lansate în ultimii ani.

Mai mulţi influenceri celebri au fost blocaţi în cadrul unui program separat „Clar şi luminos”, început în aprilie, vizând persoanele care se comportă „ostentativ” şi „afișează stiluri de viaţă extravagante şi opulente”.

Guvernul a redus, de asemenea, în mod semnificativ timpul alocat jocurilor de noroc online pentru tinerii sub 18 ani şi a luat măsuri împotriva platformelor de comerţ electronic care vând produse considerate nedorite, inclusiv programe care ocolesc restricţiile impuse pe internet.