De altfel, mai multe ţări occidentale se tem că Beijingul foloseşte echipamentele Huawei pentru a spiona ţările în care aceasta este prezentă.
Mai nou, Polonia ar putea interzice utilizarea produselor Huawei de către instituţiile publice, dupa ce un angajat chinez al Huawei şi un fost oficial al serviciilor poloneze de securitate au fost arestaţi vineri în Polonia, sub acuzaţiile de spionaj
Astfel, Guvernul polonez ar putea analiza înăsprirea legislaţiei pentru a permite autorităţilor să limiteze accesul produselor fabricate de orice companie despre care se consideră că reprezintă un risc de securitate. Cazul din Polonia poate amplifica îngrijorările de securitate din Occident legate de producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii.
Un oficial guvernamental responsabil cu securitatea cibernetică a declarat pentru Reuters că modificarea ”bruscă” a politicii faţă de Huawei nu este necesară după arestările care au avut loc. Acesta a adăugat în schimb că poate fi analizată utilizarea produselor Huawei de către instituţiile statului.
”Vom analiza dacă…decizia noastră poate include oprirea utilizării…produselor Huawei. Nu avem mijloacele legale de a opri companiile private sau companiile să mai folosească produsele vreunei companii IT. Nu este exclus să luăm în considerare modificări legislative care să ne permită o astfel de măsură”, a spus Karol Okonski.
Un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate poloneze a declarat vineti că oficialul polonez arestat de Agenţia pentru Securitate Internă era responsabil de emiterea de certificare de securitate pentru echipamentele utilizare de administraţia publică.
”Acesta a lucrat pentru un număr de instituţii publice, a deţinut funcţii manageriale importante şi a avut legături cu instituţii care protejează securitatea internă”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Pentru a se distanţa de acest incident, Huawei a anunţat sâmbătă că l-a concediat pe angajatul arestat, adăugând că ”acuzaţiile la adresa acestuia nu au nicio legătură cu compania”.
Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este urmărit cu atenţie în Occident din cauza legăturii strânse cu guvernul chinez şi a acuzaţiilor americane potrivit cărora dispozitivele companiei pot fi folosite pentru spionaj de către Beijing.
Nu există dovezi publice în acest sens, iar Huawei a respins în mod repetat acuzaţiile, dar mai multe state occidentale au restricţionat accesul companiei pe pieţele lor.
Ministerul polonez al Afacerilor Interne, Joachim Brudzinski, a cerut Uniunii Europene şi NATO să lucreze la o poziţie comună, dacă Huawei să fie exclusă sau nu de pe pieţele lor.
Sursa: News.ro