Măsuri fiscale în România. Liniile roşii ale PNL, acceptate în negocierile din Coaliţie

conducerea PNL

SURSA FOTO: Facebook, PNL

PNL şi PSD au bătut palma pe măsurile fiscale conţinute în pachetul ce vizează reducerea deficitului bugetar. Liderii Coaliţiei de guvernare s-au înţeles cu privire la măsurile pe care Guvernul condus de Marcel Ciolacu îşi va asuma răspunderea.

Noile măsuri fiscale din România! Pentru ce a insistat PNL să nu se modifice

Pachetul de măsuri fiscale vizează trei direcţii principale, a explicat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor (PNL). Vorbim despre reducerea cheltuielilor, combaterea evaziunii fiscale și ajustarea fiscală.

Liberalii au insistat, în negocierile din sânul coaliţiei de guvernare, că există câteva linii roşii peste care nu vor trece în legătură cu acest pachet de măsuri fiscale. Până la urmă, PNL a reuşit să-şi impună punctul de vedere, pentru a nu se ajunge la o „sacrificare” a mediului de afaceri.

Aceste măsuri fiscale pentru care PNL s-a luptat au fost păstrarea cotei unice, menținerea cotei de TVA, plafonarea CASS pentru PFA-uri, menținerea impozitului pe dividende la 8% și menținerea pragului de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi.

Marcel Boloş a explicat că sistemul fiscal nu poate deveni un „instrument agresiv care să gonească investițiile din România”.

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

„Sunt, cel puțin la nivelul Partidului Național Liberal, principiile după care se lucrează pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare și ați văzut acolo, în centrul acestor măsuri, microîntreprinderile, totul joacă un rol însemnat.

Sunt 390.117 microîntreprinderi care activează și care prin business-ul lor aduc un aport la produsul intern, la creșterea economică a României. De asemenea sunt investitorii. Până la urmă, nu trebuie să facem din sistemul fiscal un instrument agresiv care să gonească investițiile din România”, a fost poziţia exprimată de ministrul Finanţelor.

Rareş Bogdan a explicat care sunt liniile roşii ale PNL

Despre aceste linii roşii, de respectarea cărora a depins votul dat în forul de conducere al PNL pentru acceptarea asumării răspunderii Guvernului, a vorbit cu o zi înainte şi Rareş Bogdan, europarlamentar şi prim-vicepreşedinte al PNL.

Acesta a dezvăluit ce măsuri nu se vor putea regăsi în actul de asumare a răspunderii.

„Sunt câteva linii roşii pe care PNL, astăzi, în Biroul Permanent Naţional şi le-a asumat. Liniile roşii înseamnă aşa: nu suntem de acord şi nu vom trece în actul de asumare – care va fi unul emis de către Ministerul Finanţelor, condus de PNL, dar asumat de către premierul Ciolacu şi Guvernul Ciolacu, un guvern PSD – PNL – nu vom fi de acord cu creşterea impozitului pe dividende mai mult de 8%.

Deja este o creştere de la 5 la 8 făcută în urmă cu un an. Deci 8% impozit pe dividende este suficient. Nu suntem de acord cu creşterea de 10 sau 14%. Nu suntem de acord cu scăderea plafonului la microîntreprinderi de la 500.000 de euro.

Plafonul trebuie să rămână la 500.000 de euro, chiar dacă până în 2017 plafonul la microîntreprinderi era de 100.000 de euro. Plafonul de 500.000 de euro ajută microîntreprinderile. Şi vorbim de 360.000 de microîntreprinderi în România care se încadrează în acest plafon.

Nu suntem de acord, pentru că este un atac direct la proprietate şi acest lucru nu putem să îl concepem în anul de graţie 2023, cu impozitarea cu 1% a proprietăţilor cumulate”, a declarat Rareş Bogdan luni, 4 septembrie.

Marcel Ciolacu dă asigurări că întreg pachetul de măsuri va fi transparent şi nu va fi trecut „pe furiş”

Despre acest pachet de măsuri fiscale a vorbit şi premierul Marcel Ciolacu marţi, 5 septembrie.

El a dat asigurări că „nimeni nu îl va trece noaptea pe furiş” şi că se va respecta întocmai legea. Vor exista minimum 24 de ore în care se vor putea depune la Parlament amendamente. Pachetul legislativ va fi în transparenţă, deoarece el trece prin Guvernul României, unde trebuie să primească avizele.

Totul va fi prezentat foarte curând, în cel mult două-trei zile, a mai precizat prim-ministrul.

Marcel Ciolacu a mai transmis că întreg circuitul va fi terminat până la finalul lunii septembrie, inclusiv asumarea de răspundere în Parlament. El spune că trebuie văzut dacă va mai fi nevoie de anumite ordonanţe de completare.