Guvernul aprobat noul plan de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze
Guvernul a aprobat în ședința de joi o actualizare a planului de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale. Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Cabinetului, a explicat scopul noilor măsuri. Prin acestea s-a dorit asigurarea resurselor energetice pentru iarna următoare.
Actualizarea planului a fost realizată după discuții cu principalii actori de pe piața gazelor naturale din România.
„Măsurile luate deja de Guvern pentru iarna 2023-2024 sunt completate de astăzi cu noi decizii. Executivul a aprobat actualizarea planului de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România.
Acest document este în concordanţă cu normele europene şi a fost realizat pe baza consultărilor cu principalii actori de pe piaţa gazelor naturale din ţara noastră”, a spus Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Palatul Victoria.
O altă ședință de guvern va viza actualizarea măsurilor pentru funcţionarea sistemului energetic naţional
Purtătorul de cuvânt a mai precizat și că următoarea ședință a Executivului va viza aprobarea de măsuri referitoare la nivelul de siguranţă în funcţionarea sistemului energetic naţional.
„Au fost analizate şi urmează să fie aprobate în următoarea şedinţă măsurile privind nivelul de siguranţă în funcţionarea sistemului energetic naţional, iar obiectivele programului de iarnă sunt evaluarea consumului de energie electrică a ţării în perioada 1 noiembrie 2023-31 martie 2024, pentru asigurarea acestuia la parametri de calitate şi siguranţă în alimentare, în condiţiile funcţionării sigure şi stabile a sistemului energetic naţional”, a precizat purtătorul de cuvânt Mihai Constantin.
Totodată, va exista și o noutate. Guvernul va lua pentru prima dată în considerare influenţa din ce în ce mai mare pe care o au prosumatorii în acoperirea consumului la nivel naţional.
„Pentru prima dată de când Ministerul Energiei dezvoltă planul de iarnă, este luată în considerare şi influenţa din ce în ce mai mare pe care o au prosumatorii, în acoperirea consumului la nivel naţional”, a spus Mihai Constantin.
Un prosumator este un client final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice. El consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile.