Inundațiile recente din județele Galați și Vaslui au generat o serie de intervenții masive din partea autorităților, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Într-o conferință de presă, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a oferit detalii despre măsurile luate pentru a salva vieți și pentru a limita pagubele cauzate de vremea severă.
Intervenții de salvare în Galați și Vaslui
Autoritățile au luat măsuri în Galați și Vaslui. Cătălin Predoiu a declarat că peste 160 de cadre ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au fost mobilizate în județul Galați pentru a interveni în operațiuni de căutare și salvare.
Pe lângă echipajele de pompieri, au fost pregătite și trupe ale Jandarmeriei și Poliției pentru a interveni în caz de necesitate. În timpul acestor intervenții, au fost salvate 95 de persoane din situații critice, iar peste 160 de cetățeni au fost evacuați din calea viiturilor. Din păcate, au fost raportate patru decese cauzate de inundații.
„Am intervenit cu toate trupele aflate la dispoziţie în judeţul Galaţi şi am adus forţe din judeţele limitrofe. Peste 160 de cadre ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit. Au fost puse, de asemenea, în stare de pregătire, la nevoie, trupe de Jandarmerie şi Poliţie. În urma intervenţiei, au fost evacuate peste 160 de persoane, au fost salvate 95 de vieţi, situaţii critice. Din păcate, după cum ştiţi, au fost înregistrate şi patru decese”, a declarat Predoiu.
Predoiu a subliniat că toate resursele disponibile, inclusiv elicoptere, au fost folosite în acțiunile de salvare. El a precizat că autoritățile rămân în stare de alertă, pregătite să intervină și în alte județe afectate de coduri meteo severe.
„În ceea ce priveşte viitorul imediat, suntem în continuare în stare de alertă, cu toate trupele din zonă. Avem pregătite rezerve şi în alte judeţe, dacă este necesar. Avem, atenţie, şi pe alte zone din alte judeţe, unde sunt coduri meteo severe şi, de asemenea, este pregătită pentru intervenţie toată tehnica din dotare, inclusiv elicoptere”, a precizat ministrul de Interne.
Și în județul Vaslui, ploile torențiale au provocat inundații majore. Apele au acoperit suprafețe extinse, inclusiv o linie de cale ferată, afectând traficul feroviar. ISU Vaslui a evacuat 46 de persoane, dintre care 33 erau copii, din localitățile Murgeni, Gara Docăneasa, Zorleni, Grivița și Trestiana. Aceste evacuări au fost necesare pentru a proteja viețile oamenilor, care se aflau în calea apelor revărsate.
Premierul s-a deplasat într-o localitate afectată de inundații din Galați
Premierul Marcel Ciolacu a anulat programul său din județul Botoșani pentru a se deplasa la Slobozia Conachi, una dintre localitățile grav afectate de inundații. Însoțit de oficiali importanți, precum șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și ministrul Mediului, Mircea Fechet, Ciolacu a discutat cu localnicii și a vizitat casele afectate de viituri.
Ciolacu a subliniat necesitatea intervențiilor rapide și eficiente, în timp ce autoritățile au încercat să asigure locuitorilor sprijinul necesar pentru a face față dezastrului. În județul Galați, peste 5.000 de gospodării au fost afectate, iar zeci de familii au fost evacuate.
Ministrul Mediului spune că inundațiile nu puteau fi prevenite complet
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța avertizărilor transmise prin sistemul Ro-Alert, care au informat populația despre iminența unor inundații severe. Fechet a declarat că locuitorii au primit avertizările în jurul miezului nopții, ceea ce le-a permis să se pregătească pentru pericolele ce urmau.
„Primul lucru pe care l-am întrebat când am discutat cu oamenii de aici, din această localitate, a fost dacă au fost avertizați azi noapte prin sistemul RO-Alert. Și toți mi-au spus că în jurul orei 12 noaptea au primit pe telefon această avertizare hidrologică și au știut că urmează să se întâmple ceva grav”, a spus Fechet.
El a subliniat că, deși astfel de inundații nu pot fi prevenite complet, pagubele pot fi reduse și intervențiile autorităților pot fi mai eficiente dacă populația este informată la timp.
„Am să spun un lucru. Astfel de inundații nu pot fi evitate. Astfel de situații nu pot fi evitate, când avem în 24 de ore 225 de litri pe metru pătrat, cum am avut la Amzacea, în județul Constanța. Sau la fel cum am avut aici. În 2013, la fel, în 24 de ore au fost peste 200 de litri pe metru pătrat. Inundațiile nu pot fi evitate, însă e adevărat că putem limita pagubele pe care aceste inundații le produc și putem eficientiza modul în care intervenim”, a spus Mircea Fechet.