Consiliul Investitorilor Străini (CIS) şi experţii economici lansează astăzi un program pentru stimularea economiei. Programul care cuprinde 80 de soluţii prioritare sunt grupta în 10 direcţii principale de acţiune.
"Doar implementând 12 măsuri din cele 80 soluţii prioritare până în 2015, PIB-ul României va creşte în termeni reali cumulat cu 11,6%. Piaţa muncii va avea 250.000 de noi locuri de muncă, iar veniturile bugetare vor creşte cu 8,5%", susţin reporezentanţii CIS.
În schimb se preconizează costuri bugetare cumulate suplimentare presusupe pentru implementarea celor mai urgente 12 acţiuni de doar 0,7% din PIB.
"Pe termen lung este de aşteptat ca măsurile să genereze o creştere economică indirectă suplimentară de apoximativ 15-20% din impactul direct", se arată în analiza CIS.
Cele mai importante măsuri sunt :
Macroeconomie- acţiunile prioritare pentru stabilizarea mediului macroeconomic sunt introducerea în cadrul Ministerului Finanţelor Publice a unui Registru al Creanţelor, înregistrate de bugetul de stat şi pornirea programului "Prima casă 3". Până în 2015 aceste măsuri trebuie să genereze creite cumulate de 1,4 miliarde de euro însemnând o creştere cumulată de 0,6% din PIB.
"Vor duce la crearea de 12.000 de locuri de muncă ce se vor reflecta într-o creştere de 0,5% a veniturilor bugetare. Costurile bugetare sunt estimate la 70 milioane de euro", susţin oficialii CIS.
Investiţii publice – este necesar un calendar clar transparent şi accelerat de privatizare a companiilor deţinute de stat prin intermediul pieţei de capital. Este necesară listarea locală şi internaţională a Fondului Proprietatea.
"Toate fondurile obţinute din vânzarea acţiunilor, estimate la 2 mildiarde de euro, să fie investite în infrastructură, ceea ce va duce la creşterea PIB cu 2%", explică reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini.
Infrastructură – sunt două acţiuni prioritare în acest domeniu, menţionează reprezentanţii CIS.
"România ar putea depune împreună cu Ungaria sau Bulgaria o candidatură comună pentru organizarea Campionatului European de Fotal din 2020". Acţiunea ar conduce la dezvoltarea infrastructurii ţării cu un cost estimat la 10 miliarde de euro, care va fi distribuit pe parcursul celor 10 ani, însemnând o creştere anuală a PIB cu 1%.
Primele estimări arată că numărul turtiştilor care vor veni în România va creşte cu un milion în timpul campionatului şi cu 500.000 în fiecare an după după acest eveniment. Privaţii se oferă să contribuie la dezvoltarea infrastrucrii ţării, se mai arată în comunicatul celor de la CIS.
Politică Fiscală: Concentrarea controalelor în sectoarele în care există o evaziune ridicată.
"Sectorul privat este dispus să susţină lupta împotriva evaziunii fiscale, angajând companii de securitate care să îmbunătăţească controlul vamal", susţin aceştia. Prin scăderea evaziunii se pot aloca 460 milioane de euro pentru investiţii. Astfel este de aşteptat crearea a 46.500 de noi locuri de muncă pe termen mediu.
Fonduri UE – Pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, acţiunile prioritare sunt fie externalizarea sau centralizarea managementului de accesare a fondurilor, fie revizuirea schemelor de bonusare a angajaţiilor statului care lucrează cu fonduri UE.