Ministrul Educației, Monica Anisie, le-a transmis inspectorilor școlari generali într-o videoconferință, că este imperios necesar ca orele să nu înceapă în școli imediat după ce a fost efectuată deratizarea. „Solicitarea mea către inspectoratele școlare județene vizează: nevoia de monitorizare cu atenție a situațiilor de criză ce pot apărea, informarea Ministerului Educației și Cercetării în privința acestor cazuri și menținerea unei legături permanente cu direcțiile județene de sănătate publică precum și cu directorii unităților de învățământ. De asemenea, este imperios necesar să nu mai înceapă cursurile imediat după realizarea acțiunilor de dezinfecție și dezinsecție din unitățile de învățământ”, a declarat Anisie potrivit unui comunicat de presă.

Totodată, protocolul încheiat între cele două ministere detaliază măsurile de aplicat şi va fi transmis către inspectoratele şcolare judeţene şi direcţiile judeţene de sănătate publică, potrivit News.ro. Victor Costache a informat că Ministerul Sănătății a luat măsurile specifice necesare pentru combaterea epidemiei de gripă: „Este important să avem o legătură operativă pe axa inspectorate școlare județene/școli – direcții de sănătate publică. Astfel, putem realiza prevenirea și combaterea potențialelor cazuri de îmbolnăvire cu implicarea tuturor factorilor. Ca practician, eu însumi știu cât de mult contează să respectăm măsurile minime de igienă.

Cursurile sunt suspendate, parţial, timp de trei zile, în opt şcoli şi grădiniţe din Bucureşti, din cauza numărului mare de cazuri de gripă. De asemenea, într-o altă grădiniţă cursurile au fost suspendate integral, din acelaşi motiv.

Ministerul Sănătății are programată pentru perioada următoare, în cadrul ședinței Comisiei de medicină de urgență și dezastre, din 4 februarie, discutarea cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării a noului ordin privind asistența medicală acordată în școlile din țară.

Cine face triajul copiilor

Specialiştii în probleme de sănătate publică atrag atenţia asupra importanşei triajului la nivelul fiecărei şcoli, astfel încât, dacă un copil este bolnav, acesta trebuie să fie trimis acasă pentru a nu-i expune pe ceilalţi riscului de îmbolnăvire. „Teoretic, este atribuţia medicului şcolar de a face triajul în fiecare dimineaţă, în special în această perioadă. Şi profesorii ar trebui să vadă dacă la primele ore copiii manifestă simptome de gripă sau alte afecţiuni şi ar trebui să cheme părinţii să îi ia acasp.

Înţeleg că profesorii nu se simt foarte confortabil să ia această decizie, dar în urma discuţiilor cu Ministerul Educaţiei au fost stabilite proceduri standard pentru toate unităţile de învăţământ”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), dr. Alexandru Rafila. În ce priveşte unităţile unde nu există un medic sau asistent şcolar, acesta a spus că s-a luat în discuţie să se facă un contract part-time cu un medic de familie din localitate, care să vină zilnic dimineaţa la şcoală să facă acest triaj.

Lista școlilor și grădinițelor din București închise din cauza gripei

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a emis următoarea informare:

“Vă informăm că, având în vedere cazurile de gripă înregistrate, DSP a propus suspendarea cursurilor pentru 3 zile, la următoarele unități:

Școala Generală nr. 195, sector 3, clasa pregătitoare G – cursurile au fost suspendat aici de luni

Grădinița nr. 116, sector 1, grupa mijlocie 1 Școala Generală Pia Brătianu, sector 1, clasa IV G

Grădinița nr. 68, Sector 3, integral

Școala Generală nr. 172, sector 6, clasa IV F

Școala Generală nr. 59, sector 6, clasa IB

Școala Generală nr. 206, sector 6, clasa IC

Școala Generală nr. 157, sector 6, cls IA

Grădinița nr. 210, sect 6, grupa Campionii”.