SURSE: Multinaționalele care scot profitul din țară vor fi impozitate

multinationale

Sursă foto: pixabay

Surse politice au anunțat că liderii coaliției de guvernare au decis, în ședința de luni, printre noile măsuri de reducere a deficitului bugetar, taxarea multinaționalelor care deși au cifre de afaceri de sute de milioane de euro, nu declară profit și scapă de plata impozitului de 16%.

Dacă aceste măsuri discutate în Coaliție se vor aplica, companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro vor plăti, în continuare 16% impozit pe profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri, a declarat o sursă sub protecția anonimatului pentru Digi24.

Liderii celor două partide din coaliție, PSD și PNL, au decis noile măsuri fiscale. Cu acestea vor merge ministrul Finanțelor și premierul la Bruxelles pentru a le discuta cu Comisia Europeană. Apoi, vor fi adoptate de Guvern, urmând ca o parte dintre ele să se aplice din octombrie, iar restul din ianuarie.

Noile măsuri trebuie să reducă deficitul

Intenția Guvernului este de a convinge Comisia Europeană că va reduce deficitul față de anul anterior. Cu toate că acesta va depăși ținta asumată în proiectul de buget.

„Pe evoluția actuală, fără măsuri, ne îndreptăm spre 5,8-6%. Trebuie să reducem deficitul cu cel puțin 0,5-0,7%”, spune sursele citate.

Printre noile măsuri se numără eliminarea unor facilități fiscale. Una este impozitarea multinaționalelor pe cifra de afaceri, dacă impozitul pe profit este mai mic de 1% din CA. Alta, la fel de importantă este reducerea plafonului pentru IMM-uri. Liderii PSD și PNL au discuta și despre introducerea așa-numitei „taxe pe lux”.

Ce a pregătit de Coaliția

-impozit de 16% pe profit, dar nu mai puțin de 1% din CA pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro;

-eliminarea scutirii de la plata CASS pentru Construcții, Agricultură și Industria alimentară. (rămâne plafonul de 10.000 de lei pentru restul facilităților: impozit pe venit și pilonul doi de pensii);

-eliminarea scutirii de impozit pe venit în sectorul IT pentru salariile care depășesc 10.000 de lei brut;

-la microîntreprinderi până în 300.000 lei se va plăti impozit de 1%, peste 300.000 lei. Până în plafonul de 2.5 milioane de lei se va plăti 3% pe cifra de afaceri;

-mașinile de lux de peste 75.000 de euro vor fi impozitate cu o taxă 0,3% din suma care depășește valoarea de 75.000 de lei;

-taxă de 0.3% pentru proprietățile de peste 500.000 de euro cu excepții: casele cumpărate pe credit unde se discută mai multe variante. La fel ca în cazul mașinilor de lux, taxa se aplică pentru suma care depășește valoarea de 500.000 de lei a imobilului.

-se menține impozitul pe dividende la 8%.

– la PFA pentru CASS se păstreaza plafoanele de 6, 12, 24 de salarii dar ce depășește se plătește la venitul real. Plafoanele la CAS se mențin ca în prezent. Măsurile fiscale vor fi adoptate la pachet cu măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare.