Pe parcursul reuniunii, oficiali, jurnalişti de investigaţie, membri ai societăţii civile şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, precum şi experţi din sectorul privat vor dezbate măsurile de prevenire şi combatere, cooperarea interinstituţională, schimbul de informaţii la nivel internaţional, precum şi modul de implicare a sectorului public şi de afaceri, inclusiv instituţii financiare private, în combarea delapidării de fonduri şi finanţării terorismului.

Brian Hayes, de la Ministerul de Finanţe al Irlandei, reprezentând preşedinţia irlandeză a OSCE, a subliniat în discursul său introductiv faptul că buna guvernare reprezintă, anul acesta, o prioritate a activităţilor depuse de OSCE în dimensiunea economică şi de mediu.

"Buna guvernare la toate nivelurile contribuie la prosperitate, stabilitate şi securitate", a afirmat Brian Hayes, adăugând că delapidarea de fonduri, corupţia şi finanţarea terorismului "înfloresc în zonele în care guvernarea este slabă şi ineficientă".

Brian Hayes a afirmat că evaluarea la nivel naţional a riscurilor din acest domeniu, implementarea adecvată a legislaţiei anti-delapidare, precum şi abilitatea unui stat de a ancheta şi a deferi justiţiei activităţile criminale sunt aspecte cheie în combaterea delapidării de fonduri.
Delapidarea şi terorismul, principalele ameninţări

Secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, a subliniat tendinţa de intensificare a crimei organizate şi activităţilor teroriste şi necesitatea de a elabora o strategie solidă şi complexă la nivel internaţional pentru a răspunde acestor ameninţări.

Lamberto Zannier a încurajat participanţii la reuniune să se gândească dincolo de graniţele dimensiunii economice şi de mediu, să ia în calcul abordarea complexă a OSCE în domeniul securităţii, în special eforturile organizaţiei în ceea ce priveşte abordarea ameninţărilor transfrontaliere.

Coordonatorul Activităţilor Economice şi de Mediu ale OSCE, Goran Svilanovic, a subliniat importanţa misiunilor de teren ale OSCE în canalizarea voinţei politice a statelor membre în vederea adoptării şi implementării eficiente a standardelor internaţionale şi rolul de o importanţă crucială deţinut de OSCE în oferirea de expertiză tehnică statelor membre.

Svilanovic a afirmat că reuniunea de la Viena este o ocazie excelentă de a face schimb de bune practici, de a identifica vulnerabilităţi în activitatea organizaţiei, dar şi de a defini obiectivele şi strategiile OSCE în combaterea delapidării şi finanţării terorismului, două ameninţări grave la adresa securităţii colective şi individuale.

Aceasta este prima reuniune organizată cu prilejul celui de al 20-lea Forum Economic şi de Mediu al OSCE, ce are ca temă "Promovarea Securităţii şi Stabilităţii prin Bună Guvernare". A doua reuniune premergătoare va fi organizată la Dublin, la 23 şi 24 aprilie, iar ultima va avea loc la Praga la 12-14 septembrie 201.
Sursa: Agerpres