BNR, EximBank, CEC Bank și alte instituții sunt excluse de măsurile fiscale
BNR, EximBank, CEC Bank, Fondul Național de Garantare al IMM-urilor, Fondul Național de Contragarantare, Fondul Național de Garantare a Creditului Rural sunt excluse de măsurile fiscale impuse pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Executivul, prin ordonanța fiscală, propune ca șefii instituțiilor, agențiilor și autorităților naționale din subordinea Parlamentului României să nu mai poată avea salarii brute care să depășească de șase ori indemnizația unui ministru.
În august 2023, indemnizația brută a unui ministru a fost de 21.840 de lei. Pe scurt, pragul valoric al salariului brut lunar stabilit de Executiv pentru conducerea celor trei autorități este limitat la 131.040 de lei. La nivelul actual de impozitare, înseamnă un salariu net de 76.658 de lei.
Astfel că, persoanele care au câștiguri lunare cuprinse între 30.000 de lei – 60.000 de lei nu vor fi atinși de măsurile fiscale. În privința indemnizațiilor suplimentare pe care aceștia le-ar putea încasa ca membri executivi ai consiliilor de administrație al unităților pe care le conduc nu se menționează nimic.
La polul opus, angajații ar urma să nu aibă venituri salariale lunare nete mai mari de 61.326 de lei, cu toate sporurile și orele suplimentare incluse, relatează Europa Liberă.
Potrivit sursei citate anterior, anul trecut, Mugur Isărescu (BNR) a avut venituri de 1,026 milioane de lei. Președintele CEC Bank, Bogdan Neacșu, a câștigat peste 1,2 milioane de lei doar din contractul de manager.
Traian Halalai, directorul general al EximBank, a avut venituri lunare de șapte ori mai mari decât ale președintelui României. În 2022, a avut venituri de 1,3 milioane de lei din contractul de mandat la CEC Bank, indemnizația din Consiliul de Administrație și încă un mandat la o altă bancă.
Executivul vrea să le asigure instituțiilor bancare toate condițiile necesare pentru a rezista pe piața bancară
„Banca Națională a României, împreună cu celelalte entități bancare la care statul român este acționar, EximBank, CEC Bank, Fondul Național de Garantare al IMM-urilor, Fondul Național de Contragarantare, Fondul Național de Garantare a Creditului Rural – acestor instituții trebuie să le asigurăm toate condițiile necesare pentru ca să reziste în piața bancară, astfel încât ele să nu aibă dificultăți în funcționare și să ne trezim că propriilor noastre băncile le-am creat un dezavantaj competițional față de celelalte bănci în piață”, a declarat recent ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.