Matei Păun: Deprecierea leului cu 6% este redusă. Una cu 10-20% este de dorit

Actuala depreciere accelerată a leului în faţa euro este văzută ca fiind benefică pentru economie de către bancherul de investiţii Matei Păun, el adăugând că deprecierea de 6% de la începutul anul şi până acum este destul de redusă, fiind de dorit să se ajungă la 10-20% până la finalul anului. Totodată, el spune că e greu de înţeles de ce BNR încă ţine dobânzile atât de sus, calificând politica băncii centrale ca iresponsabilă.

„E greu de spus unde poate merge cursul, pentru că nu este liber, e controlat de BNR. Mă întrebaţi de fapt ce cred eu că ar fi în capul lor (al celor de la BNR, n.r.). Au invocat mereu teama de inflaţie, în condiţiile în care inflaţia e cea mai mică problemă de tratat. Acum au constatat şi ei acest lucru şi se mai relaxează. E cel mai de dorit lucru. O mai fi vorba şi de impact dinpre politic, dar asta e altă problemă”, a declarat pentrz Capital Matei Păun, managing partner la BAC Investment România.
“După cum ştiţi, eu sunt un susţinător al deprecierii. De mult trebuia să mergem pe această cale. A fost o variantă neutilizată şi este păcat.  Dacă am fi făcut asta acum 2-3 ani, România ar fi stat cu totul altfel, mult mai bine”, a adăugat el.
Unde ar fi bine să ajungă cursul
„Acum, haideţi să ne uităm despre ce depreciere vorbim. De 6% de la începutul anului. Este o cifră destul de mică, date fiind condiţiile economice actuale. Dacă am avea într-un an o depreciere de 10-20% nu ar fi nici o problemă. Ar fi absolut indicat”, e de părere bancherul de investiţii.
Asta înseamnă că Păun vede ca fiind normal un curs de 4,75 lei/euro-5,2 lei/euro.
Alegerile pot tempera deprecierea
„Nu trebuie să uităm că avem alegeri şi aşa mai departe. Ar putea să intre în calcul alte analize, dar asta nu înseamnă că sunt corecte”, opinează Păun.
Potrivit lui, creşterea cursului euro e o problemă a celor care s-au împrumutat în valută. „Nu este de dorit să condamni o ţară întreagă din cauza neinspiraţiei sau ghinionului unor care au făcut aceste credite”, spune el.
BNR ţine dobânzile sus nejustificat
„Când prognozele externe sunt atât de negre, mi se pare normal şi de dorit să mai dăm drumul la curs. E o armă de care s-a folosit absolut toată lumea, cu desăvârşire. Noi am rămas cu probleme de acum 10 ani, dar lumea s-a schimbat. E de neînţeles de ce BNR ţine dobânzile atât de sus, când Fed şi BCE le-au dus spre zero. Atitudinea asta mi se pare iresponsabilă. Nu ajută cu nimic pe nimeni. E o frică nejustificată”, a conchis Păun.