Cei rămaşi fără locuinţe în urma inundaţiilor din această vară vor primi materiale de construcţie pentru refacerea sau repararea caselor. Ei vor trebui să-şi ridice singuri locuinţele.

Guvernul a aprobat miercuri programul “Case de locuit în zonele afectate de calamităţi naturale în anul 2010” care prevede achiziţionarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale a materialelor de construcţii pentru reconstrucţia sau repararea caselor afectate

Materialele vor fi achiziţionate în regim centralizat de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, iar MDRT a aprobat un proiect tehnic pentru calcularea costurilor în vederea achiziţionării materialelor solicitate de instituţiile prefectului din fiecare judeţ.

“Procedura este următoarea: comisiile mixte au făcut evaluarea locuinţelor afectate de inundaţii, trimit centralizat către MDRT solicitările de materiale de construcţii în conformitate cu raportul tehnic, MDRT calculează necesarul de materiale după proiectul tehnic aprobat în minister şi apoi suma care trebuie alocată din buget pentru achiziţionarea acestor materiale’, a explicat Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale.

Oamenii primesc materialele, dar trebuie să ridice singuri casele

Proiectul tehnic se referă la o locuinţă cu două camere şi o suprafaţă de 60,5 mp, cu o suprafaţă utilă de 47,5 mp, suma totală pentru o astfel de locuinţă cifrându-se la 39.000 lei, înainte de procedurile de achiziţie de materiale, în urma cărora însă suma putând scădea semnificativ.

ANL va achiziţiona ciment, cărămidă, armătură, elemente de zidărie, lemn, uşi de lemn, ferestre PVC, var, vată minerală, iar beneficiarii vor reconstrui sau, după caz, vor repara casele afectate din resurse proprii, cu materiale puse la dispoziţie de MDRT.

Udrea a mai precizat că materialele de construcţie vor fi trimise Consiliilor Locale care au obligaţia de a le depozita şi distribui beneficiarilor, în funcţie de necesităţi. “Oamenii vor primi materialele de construţie şi vor trebui să-şi construiască sau să-şi refacă locuinţele prin forţe proprii”, a mai spus Udrea.

Oficialul MDRT declara recent că, în urma inundaţiilor, în nouă judeţe ale ţării nu s-au înregistrat pagube, în schimb în 31 de judeţe au fost înregistrate, inventariate şi evaluate din punct de vedere al siguranţei în exploatare şi parţial evaluate valoric un număr de aproape 6.000 de locuinţe şi mai mult de 2.200 km de drumuri. S-au prăbuşit 246 de locuinţe şi anexe, 654 sunt în pericol de prăbuşire, iar aproape 3.500 au fost avariate în urma inundaţiilor.