Le-a mulțumit profesorilor „pentru învaţământul la distanță”, antreprenorilor „care în câteva zile şi-au reconvertit producția pentru a furniza bunuri ce lipseau pentru securitatea sanitară”, femeilor și bărbaților din forţele de ordine, naționale și locale, Protecției Civilă, numeroşilor voluntari care au garantat siguranța în timpul stării de urgență”, scrie Il Giornale.
„Mulți dintre noi – a spus Mattarella profund emoționat – simt durerea înfiorătoare produsă de dispariţia unor persoane din cauza coronavirusului: membrii ai familiei, prieteni, colegi. Care de multe ori au plecat fără un ultim salut. Tuturor victimelor, persoanelor care au murit singure şi celor care suferă din cauza pierderii cuiva drag este dedicat acest concert cu maestrul Daniele Gatti și orchestra Teatrului Operei din Roma, cărora le mulțumesc pentru participarea lor. În afara durerii cauzată de pierderi şi de suferințe, simţim cu fiecare zi ce trece o dorință tot mai mare de recuperare și renaștere, civilă și economică”.
La 2 iunie 1946, a reamintit președintele: „Italia reacționa la doliu, suferință și distrugerile războiului. Astăzi, trebuie să luptăm cu un inamic invizibil, din multe privințe necunoscut, imprevizibil, care ne-a bulversat viaţa și obiceiurile consacrate. Ne-a constrâns să întrerupem relațiile sociale, să închidem școlile. A pus în pericol multe proiecte de viață și de muncă. A pus la încercare structura productivă a țării noastre. Putem considera această zi ca fiind emblematică pentru începutul repornirii noastre”.
Revenind la situația actuală și la recuperarea necesară, după situația dramatică pe care a cunoscut-o țara, Mattarella reamintește că „trebuie să fim pe deplin conștienți de dificultățile cu care ne confruntăm. Ascensiunea nu va fi rapidă, reconstrucția va fi solicitantă. Va fi nevoie de curaj și prudență. Curajul de a privi dincolo de limitele urgenței, gândindu-ne la viitor și la ceea ce trebuie să se schimbe. Și prudența de a ține sub control o posibilă revenire a virusului, învățând să coabităm cu el în siguranță, în toată perioada de care va avea nevoie știința pentru a-l învinge definitiv ”.
Șeful statului a lansat un apel tuturor forțelor politice: „Acest 2 iunie ne invită pe toţi să reflectăm asupra a ceea ce este, asupra a ceea ce vrea să fie astăzi Republica. Această zi le vorbeşte tuturor celor care au o responsabilitate instituțională, începând cu mine, desigur, despre datoria de a fi la înălţimea acelei dureri, acelei speranţe, acelei nevoi de încredere. Nu trebuie să ne imaginăm că suspendăm sau anulăm dialectica politică normală. Democrația trăiește și se alimentează din confruntările dintre poziţii diferite.
Însă există ceva – a subliniat șeful statului – care vine înaintea politicii și care marchează limita acesteia: ceva care nu este disponibil pentru nicio majoritate și pentru nicio opoziție: unitatea morală, împărtășirea unui singur destin, a ne simţi responsabili unul pentru celălalt. O generație cu alta. Un teritoriu cu altul. Un mediu social cu altul. Facem parte cu toţii din aceaşi istorie. Din acelaşi popor.
Îmi permit să vă invit, încă o dată, să faceţi un efort comun, care nu atenuează diferențele de poziție politică sau diversitatea rolurilor instituționale. Suntem chemaţi cu toţii să facem faţă unui angajament comun împotriva unui pericol foarte grav care a afectat Italia noastră, din punct de vedere sanitar, economic și social. Suferințele cauzate de boală nu pot fi vindecate dacă suntem unul contra altuia”, a conchis şeful statului.